Strona główna Aktualności Zmarła Teresa Bondyra

Zmarła Teresa Bondyra

zmarła Janina Sotomska

22 lutego 2017 roku zmarła Teresa Bondyra – wieloletnia działaczka związkowa z województwa lubelskiego.

zmarła Teresa Bondyra

Śp. Teresa Bondyra była wieloletnią działaczką NSZZ RI „Solidarność”. Przez wiele lat pracowała jako pielęgniarka. Była żoną działacza Solidarności Rolniczej – Józefa Bondyry (zm. 22.12.2006 r.). Wraz z mężem prowadziła własne gospodarstwo rolne. Od 1981 roku wspólnie działali na rzecz Solidarności Rolniczej. Pomagała w tworzeniu struktur związkowych na terenie gminy Tyszowce (woj. lubelskie), organizowała pomoc żywnościową i wsparcie dla protestujących rolników. Brała udział w rozprowadzaniu ulotek, rozwieszaniu plakatów i doręczaniu prasy podziemnej, utrzymywała kontakty z działaczami Solidarności robotniczej. W 1983 roku została skazana na 5 lat więzienia w zawieszeniu. Wraz z mężem i innymi działaczami pomagała w organizowaniu uroczystości patriotycznych upamiętniających ważne wydarzenia historyczne. Brała udział w spotkaniach rolników, z innymi działaczami, kapłanami, uczestniczyła w dożynkach na Jasnej Górze.

Za wybitne zasługi w działalności na rzecz przemian demokratycznych w Polsce, za zasługi dla rozwoju wsi i rolnictwa, odznaczona została Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę.

Pogrążonej w żalu Rodzinie, składamy wyrazy współczucia.

Pogrzeb śp. Teresy Bondyry odbędzie się 25 lutego 2017 r. (sobota) o godz. 13.00 w Kościele św. Leonarda w Tyszowcach.

Poprzedni artykuł„W prawdzie – Ludziom i Czasom”
Następny artykułKs. Kazimierz Kaczor laureatem Nagrody im. biskupa Romana Andrzejewskiego