Strona główna Aktualności Zmarł Roman Bartoszcze

Zmarł Roman Bartoszcze

W dniu dzisiejszym, 31 grudnia 2015 r. zmarł Roman Bartoszcze. Współtwórca NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych. Poseł do Sejmu kontraktowego i Sejmu I kadencji.

zmarł Paweł Kołpaczyński

Roman Bartoszcze był bratem zamordowanego w 1984 r. Piotra Bartoszcze, także działacza chłopskiego, wraz z którym od 1980 roku współtworzył najpierw „Solidarność Chłopską”, a potem „Solidarność” RI. W stanie wojennym był internowany. Po zwolnieniu działał w Ogólnopolskim Komitecie Oporu Rolników, wydawał pismo „Żywią i bronią”. Prowadził kilkunastohektarowe gospodarstwo rolne w Sławęcinie. Odznaczony  przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia.

zmarła Janina Sotomska

Pogrzeb Romana Bartoszcze odbędzie się 2 stycznia 2016 r. (sobota),  nabożeństwo żałobne rozpocznie się o godz. 11.30 w kościele p.w. Św. Józefa w Inowrocławiu.

Poprzedni artykułNajnowszy numer Miesięcznika Nasza Ziemia
Następny artykułZIMOWISKO 2016