Strona główna Aktualności Zmarł Paweł Kołpaczyński

Zmarł Paweł Kołpaczyński

zmarła Janina Sotomska

W dniu 14 września 2016 r. zmarł Paweł Kołpaczyński, członek NSZZ RI „Solidarność”.

zmarł Paweł Kołpaczyński

Śp. Paweł Kołpaczyński od 1980 roku był aktywnym działaczem NSZZ RI Solidarność, czynnie uczestniczył w budowie struktur Związku.  W stanie wojennym był internowany, a po wyjściu na wolność represjonowany. Wieloletni Przewodniczący Zachodniopomorskiej Rady Wojewódzkiej NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność” oraz członek Prezydium Krajowej Rady NSZZ RI „Solidarność”.

W latach 1990-1994 był radnym i wiceburmistrzem gminy Goleniów. Był założycielem i członkiem Zarządu Fundacji „Pomoc Służbie Zdrowia” w Goleniowie, członkiem Wojewódzkiej Rady Zatrudnienia w Szczecinie, Przewodniczącym Rady Agencji Rynku Rolnego w Warszawie oraz Prezesem Rejonowej Spółdzielni Ogrodniczo-Pszczelarskiej w likwidacji w Szczecinie.

Za wybitne zasługi w działalności na rzecz przemian demokratycznych w Polsce, za zasługi dla rozwoju wsi i rolnictwa odznaczony został Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski przez Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego.

Pogrążonej w żalu Rodzinie, składamy wyrazy współczucia.

Pogrzeb śp. Pawła Kołpaczyńskiego odbędzie się 17 września 2016 r. (sobota) o godz. 12.00 w Goleniowie.

Poprzedni artykułDożynki Prezydenckie w Spale 2016
Następny artykułSpotkanie z delegacją irlandzkich rolników