Strona główna Aktualności Zmarł Jerzy Dęga

Zmarł Jerzy Dęga

16 czerwca 2017 roku zmarł Jerzy Dęga – były przewodniczący Rady Wojewódzkiej NSZZ RI „Solidarność w Łodzi.

Śp. Jerzy Dęga był aktywnym działaczem NSZZ RI Solidarność.  W 1980 roku zaangażował się w działalność Rolniczej Solidarności. Z wielkim zaangażowaniem organizował struktury wiejskie i gminne. Organizował spotkania z rolnikami, kolportował ulotki i prasę podziemną. Działając w strukturach NSZZ RI „Solidarność” dążył do poprawy życia ludzi na wsi i ogólnej sytuacji w rolnictwie.

Pełnił funkcję przewodniczącego Rady Wojewódzkiej NSZZ RI „Solidarność” Województwa Łódzkiego. W 2011 roku za działalność na rzecz NSZZ RI „Solidarność” odznaczony Złotą Odznaką Zasłużony dla NSZZ RI „Solidarność”.

Uczestnik i organizator wielu protestów w obronie polskich gospodarstw rodzinnych, w obronie polskich mediów. 15 letni przewodniczący i założyciel koła Radia Maryja przy sanktuarium Matki Bożej Księżnej Sieradzkiej w Charłupi Małej. Zawsze przywiązany do ideałów wolności i bardzo uczynny. Radny samorządu Gminy Sieradz.

Od 2016 roku honorowy Przewodniczący Rady Wojewódzkiej NSZZ RI „Solidarność” w Łodzi.

13 maja 2016 roku został odznaczony przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę  za wybitne zasługi w działalności dla rozwoju polskiego rolnictwa, za działalność na rzecz przemian demokratycznych w kraju, za osiągnięcia w pracy społecznej i związkowej Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Pogrążonej w żalu Rodzinie, składamy wyrazy współczucia.

Uroczystości pogrzebowe śp. Jerzego Dęgi odbędą się w dniu 20 czerwca 2017 r. (wtorek) o godz. 15.00 w Sanktuarium Matki Bożej Księżnej Sieradzkiej w Charłupi Małej koło Sieradza.

Please enter your comment!