Strona główna Aktualności ZDEMASKUJ SWOJE JEDZENIE podczas Lubelskich Dni Kultury Studenckiej w Lublinie

ZDEMASKUJ SWOJE JEDZENIE podczas Lubelskich Dni Kultury Studenckiej w Lublinie

102
0

NSZZ RI „Solidarność” razem z lubelskimi studentami

W ostatni weekend nasz Związek podczas Dni Kultury Studenckiej w Lublinie prowadził promocję mięsa i wędlin pod hasłem „Zdemaskuj swoje jedzenie”. Projekt został sfinansowany z Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego. Przy ulicy Dobrzańskiego nieopodal akademików na Felinie odbyła się popularna Feliniada połączona z WSEIadą. Studenci z Lubelszczyzny bardzo pozytywnie ocenili nasze działania: – To świetna inicjatywa, która pojawiła się tutaj po raz pierwszy. Cieszę się, że promowane jest mięso i wędliny, które pochodzą z małych zakładów oraz bezpośrednio od lokalnych przetwórców- przyznaje Marek, student IV roku weterynarii. Porywisty deszcz, który towarzyszył imprezie przez jej pierwsze godziny, nie popsuł wydarzenia, bo przed sceną bawiło się około 4 tysięcy fanów rapu. Na scenie pojawiły się znane kapele, takie jak Łąki Łan czy Kali.  Podczas wydarzenia stworzylismy strefę pt. ZDEMASKUJ SWOJE JEDZENIE na której poza degustacją wędlin pochodzących od rolników prowadzących rolniczy handel detaliczny oraz mięsa z grilla dietetyk udzielał informacji na temat mięsa i przetworów. Przedstawił również standardowe etykiety, które znajdują się na przetworach mięsnych, tłumacząc na które składniki należy zwracać uwagę.

W trakcie prowadzonej degustacji młodzi ludzie dowiadywali się także o naszej akcji zbierania podpisów pod europejską inicjatywą obywatelską pn.: EatORIGINAL! Unmask your food” („Wiem, co jem! Cała prawda na talerzu”). Do wpisywania się na listę „Wiem co jem!”, która ma doprowadzić do pełnego znakowania produktów zgodnie z krajem pochodzenia, zachęcała m.in. Przewodnicząca NSZZ RI „Solidarność” Teresa Hałas. Starania przewodniczącej Związku przyniosły efekt, bo udało się zebrać kilkaset podpisów.

Drugiego dnia pogoda dopisała i na placu przy Dobrzańskiego przy rytmach muzyki bawiło się blisko 6 tysięcy osób. Jest już tradycją, że ostatni dzień Feliniady zarezerwowany jest dla miłośników muzyki disco polo. Gwiazdą wieczoru był Zenon Martyniuk. Autor hitu „Przez twe oczy zielone” zainteresował się naszą akcją. Z przyjemnością spróbował naszych specjałów, wspierając także inicjatywę znakowania produktów – Zawsze wspieram inicjatywy, które służą naszym produktom. Dlatego bez wahania podpisałem Waszą listę. Polska ma powody do dumy z racji doskonałych specjałów. Powinniśmy robić wszystko by wspierać markę Polski – powiedziała nam gwiazda Disco Polo i nie sposób się z nią nie zgodzić. Z naszej akcji promocji mięsa i przetworów powstał film, który w najbliższym czasie zaprezentujemy Państwu na stronie. Całe wydarzenie mogliśmy zrealizować dzięki wsparciu Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

ZDEMASKUJ SWOJE JEDZENIE podczas Lubelskich Dni Kultury Studenckiej w Lublinie

Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here