Strona główna Nowości Nowości Sejmowa Komisja Rolnictwa o strategicznych celach państwa w odniesieniu do hodowli zwierząt

Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpatrzyła informację Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o realizacji celów strategicznych państwa w odniesieniu do hodowli zwierząt.

W programie posiedzenia znalazły się następujące punkty:

1) Informacja na temat realizacji programu wieloletniego „Ochrona i zarządzanie krajowymi zasobami genetycznymi zwierząt gospodarskich w warunkach zrównoważonego użytkowania na lata 2011- 2015 ustanowionego Uchwałą Rady Ministrów nr 46/2011 z dnia 12 kwietnia 2011 r.,
2) Informacja na temat realizacji ustawy z dnia 29 czerwca 2007 r. o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich,
3) Informację na temat wsparcia finansowego postępu biologicznego w produkcji zwierzęcej,
4) Informację na temat środków istniejących i planowanych w PROW w celu zachowania zasobów genetycznych zwierząt w rolnictwie.

Podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Tadeusz Nalewajk poinformował, że cele strategiczne państwa w odniesieniu do hodowli zwierząt gospodarskich zostały określone w Strategii Zrównoważonego Rozwoju Wsi, Rolnictwa i Rybactwa na lata 2012-2020, jako spójne ze Strategią Rozwoju Kraju na lata 2007-2015 oraz zgodne z obecnymi kierunkami rozwoju UE.
Cele szczegółowe funkcjonowania hodowli zwierząt i produkcji zwierzęcej określa program wieloletni „Ochrona i zarządzanie krajowymi zasobami genetycznymi zwierząt gospodarskich w warunkach zrównoważonego użytkowania” na lata 2011-2015, realizowany przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie.
Prof. Robert Eckiert z IZ-PIB stwierdził, iż efekty wdrażania programu – konsekwentne prace hodowlane prowadzące do poprawy wartości użytkowej zwierząt oraz wdrażanie do praktyki wyników badań naukowych, potwierdzają prawidłowe funkcjonowanie przepisów o hodowli i rozrodzie zwierząt oraz optymalne wykorzystanie dotacji na postęp biologiczny w produkcji zwierzęcej. Dotacje do hodowli kierowane są na wspieranie prowadzenia ksiąg oraz oceny wartości użytkowej i hodowlanej, a także lokalne i krajowe wystawy. W 2013 r. na ten cel przeznaczono 105.156 tys. zł.
Ochrona zasobów genetycznych zwierząt realizowana jest przez rolników w ramach działania „Program rolnośrodowiskowy” PROW 2007-2013 (Pakiet 2, 4, 5, i 7). Do końca czerwca 2013 r. przeprowadzono sześć naborów wniosków o przyznanie płatności rolnośrodowiskowej oraz wpłacono w ramach wniosków nowych i kontynuowanych 3.748 mln zł dla 118 tys. beneficjentów.
W dyskusji podnoszono m.in. sprawę wielkości środków na postęp biologiczny.

źródło: www.sejm.gov.pl

Poprzedni artykułŻyczenia 2013
Następny artykułSenacka Komisja Rolnictwa o energii rozproszonej na terenach wiejskich