Strona główna Nowości Nowości Wzrost cen cukru?

Wzrost cen cukru?

64
0

Jeśli w trakcie sezonu wegetacyjnego nie wystąpią drastyczne zmiany pogody to plony i ich jakość powinny być zadowalające. Wzrostowi plonowania  sprzyjają także skutki procesów  restrukturyzacyjnych w gospodarstwach rolnych. Od nich zależy efektywność i intensywność uprawy. Według aktualnego stanu plantacji szacuje się, że plony nie  powinny być niższe niż 560 dt/ha. Będą niższe niż w roku ubiegłym, gdyż kampania 2011/2012 charakteryzowała  się wyjątkowo dobrymi warunkami pogodowymi.

Zbiory buraków cukrowych w br. wyniosą  przynajmniej 10,6 mln ton, a produkcja cukru ok.  1600 tys. ton i będzie o prawie 200 tys. ton większa  od limitu produkcyjnego.

Cena minimalna skupu buraków cukrowych wynosi  26,29 EUR/tonę, zatem przy obecnym kursie  waluty unijnej 4,3 zł wyniesie około 113 zł/tonę.  Koncerny cukrownicze uwzględniając dobrą koniunkturę  na rynku cukru kontraktują surowiec po 120-125  zł/tonę, które są zbliżone do cen uzyskiwanych przez  plantatorów w 2011 r.

Ceny cukru na rynku krajowym utrzymują się  na wysokim poziomie, o czym w znacznym stopniu  decydują wysokie ceny na rynkach zewnętrznych.  W maju br. ceny zbytu i ceny detaliczne wykazywały  niewielkie zmiany. Ceny zbytu cukru w workach 50  kg wynosiły 3,29 zł/kg, a cukru paczkowanego 3,53  zł/kg i były znacznie wyższe od ceny referencyjnej  (404,4 EUR/tonę) przeliczonej na walutę krajową  (1,69 zł/kg). Ceny detaliczne wynosiły średnio 3,97  zł/kg i były nieznacznie niższe niż przed miesiącem.

Wysokie ceny cukru w handlu detalicznym mogą stanowić  barierę wzrostu spożycia w gospodarstwach  domowych, które w 2011 r. spadło do niskiego poziomu  14,2 kg/osobę (bez cukru zawartego w produktach  spożywczych).

Eksport cukru w okresie styczeń-kwiecień br.  wyniósł 187 tys. ton o wartości 124 mln EUR.  Eksportowano głównie nadwyżki produkcyjne  z kampanii 2011/2012. Duża część eksportu była realizowana  za pośrednictwem firm zarejestrowanych  w innych krajach członkowskich UE (tzw. zasada  ekwiwalencji). Ponadto większość krajowych cukrowni  funkcjonuje w strukturach niemieckich koncernów  cukrowniczych. Eksport do krajów UE wyniósł 106  tys. ton o wartości 84 mln EUR. W marcu i kwietniu  br. znacząco wzrósł import, który od początku roku  wyniósł łącznie 93 tys. ton.

Cukier importowano  głównie z krajów UE (38 tys. ton) a trzcinowy cukier  surowy do rafinacji z Kuby (49 tys. ton). Rafinacja  cukru surowego zaczyna nabierać znaczenia dla  krajowego cukrownictwa. Z jednej strony umożliwia  lepsze wykorzystanie potencjału produkcyjnego  cukrowni, ale może także stanowić coraz większą  konkurencję dla uprawy buraków cukrowych.

Ceny  cukru w handlu zagranicznym były wysokie (610-800  EUR/tonę) i korzystnie wpływają na wyniki finansowe  przemysłu cukrowniczego.  Ceny cukru na rynku światowym w ostatnich  miesiącach wykazywały tendencję spadkową do  500-550USD/tonę.

Powodem tego była większa podaż,  gdyż światowa produkcja w sezonie 2011/2012  zwiększyła się o 11,4%. W czerwcu br. odnotowano  nieznaczny wzrost cen do ok. 580 USD/tonę,  a powodem tego były opóźniające się zbiory trzciny  cukrowej w Brazylii.

Notowania terminowe na koniec  br. wskazują jednak, że światowe ceny będą utrzymywały  się na stabilnym poziomie ok. 550 USD/tonę.

Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here