Strona główna Copa-Cogeca Wpływ pandemii COVID-19 na sektor mięsa drobiowego i jaj

Wpływ pandemii COVID-19 na sektor mięsa drobiowego i jaj

202
0

Komunikat prasowy

W liście wysłanym do DG AGRI, Copa i Cogeca wyrażają coraz większe zaniepokojenie sytuacją w sektorze jaj i drobiu z uwagi na zamknięcie usług hotelarsko-restauracyjno-cateringowych oraz na kryzys spowodowany przez COVID-19. Jako że nastąpił spadek konsumpcji w konkretnych segmentach, organizacje europejskie wzywają Komisję do zarządzania importem przy zastosowaniu mechanizmów zarządzania kontyngentami taryfowymi. Należy uwzględnić zmiany zachodzące na rynku konsumenckim, aby uniknąć nadwyżki podaży w Europie.  

Mięso drobiowe i jaja to dwa główne źródła białka kupowane przez konsumentów w sprzedaży detalicznej podczas kryzysu. Niektóre segmenty ucierpiały jednak ze względu na zamknięcie pewnych rynków zbytu.

Utrata kanału HoReCa wywarła duży wpływ na niektóre produkty wysokiej jakości, takie jak kaczki, gołębie, przepiórki, króliki, perliczki i gęsi. Mimo że konsumenci nadal kupują brojlery i mięso indycze od detalistów, rynek ten również został dotknięty. Mięso drobiowe sprzedawane w sklepach nie rekompensuje utraty kanału HoReCa.

Podobne zjawisko zauważono w przypadku produktów jajecznych, gdyż większość z nich jest wykorzystywana zazwyczaj w sektorze usług gastronomicznych. Jednocześnie zwiększył się popyt na jaja w skorupkach sprzedawane w handlu detalicznym, w tym jaja z chowu w klatkach ulepszonych, co doprowadziło do pewnych niedoborów. W sektorze jaj zgłoszono również problemy z transportem jaj wylęgowych i jednodniowych piskląt, ponieważ wiele z nich jest przewożonych samolotami pasażerskimi. Co więcej, w większości państw członkowskich ograniczono również wprowadzanie piskląt do hodowli.

Producenci zgłaszają też mniejszą lub zerową dostępność pewnych rodzajów paszy, np. soi ekologicznej.

Równocześnie do UE importuje się znaczne ilości mrożonego mięsa drobiowego z krajów trzecich. Sektor HoReCa jest praktycznie jedynym rynkiem zbytu dla tych produktów. Zapasy mięsa drobiowego rosną, a zamrażarki w całej UE pękają w szwach, czekając tylko na zniesienie środków izolacji domowej. Dlatego też w momencie ponownego otwarcia restauracji, hoteli i cateringu pojawi się kryzys wynikający z nadpodaży, gdyż konsumenci nie zaczną jeść poza domem dwa razy częściej niż przed pandemią. Wywrze to niesamowitą presję na ceny.

Zarządzanie kontyngentami taryfowymi jest ważnym instrumentem zarządzania rynkiem. W związku z tym Copa Cogeca wzywa Komisję Europejską do pokierowania przywozem w sposób, który pozwoli nam uniknąć kryzysu wynikającego z nadmiernej podaży. Jest to rozwiązanie neutralne pod względem budżetowym.

Należy uwzględnić zmiany zachodzące na rynku konsumenta, aby uniknąć kryzysu spowodowanego nadwyżką podaży. Oprócz tego europejscy rolnicy i spółdzielnie rolnicze wzywają do wdrożenia konkretnych środków, finansowanych spoza budżetu WPR, które skupią się głównie na stadach rodzicielskich i prarodzicielskich w celu uniknięcia zakłóceń w sektorze

Kraje trzecie eksportujące jaja i produkty jajeczne do UE muszą koniecznie przestrzegać celów podpisanych umów o wolnym handlu, by nie dopuścić do wzmożonych przepływów handlowych i pojawienia się nieuczciwej konkurencji.

Oprócz tego, szczególnie korzystnym rozwiązaniem byłoby udostępnienie systemu prywatnego przechowywania w tym sektorze,  a także innych środków wsparcia dla:

  • Produktów głównych (brojlery i indyki) i specjalistycznych (kaczki, gołębie, przepiórki, króliki, perliczki i gęsi).
  • Produktów jajecznych.
  • Utrzymania stada rodzicielskiego gatunków podrzędnych.
  • Utrzymania stada pierwszego pokolenia brojlerów i indyków.
  • Ponowne wprowadzenie przetworzonych białek zwierzęcych dla zwierząt innych niż przeżuwacze.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here