Strona główna Copa-Cogeca copa-cogeca Warsztaty na temat: „Programy Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020”

Warsztaty na temat: „Programy Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020”

W dniu 18 listopada w Sekretariacie Copa-Cogeca w Brukseli  w Warsztatach na temat  Programy Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020” uczestniczył Jerzy Pospiech ekspert NSZZ RI „Solidarność”.

Spotkanie prowadzone było przez Dyrektorów różnych wydziałów w Komisji Europejskiej m.in. studium analiz, biura legislacyjnego. Warsztaty dotyczyły zmiany w kwalifikacji terenów z ograniczeniami naturalnymi. Zastąpią dotychczasowe zasady wypłaty środków finansowych w ramach obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW). Komisja Europejska rozszerzyła znacząco zakres czynników stanowiących naturalne ograniczenia  w produkcji rolnej. Na liście znalazły się wszystkie dotychczasowe czynniki wyznaczające tereny ONW, oraz wiele dodatkowych.  Decyzje o wyborze czynników do wyznaczania terenów i  objęcie ich specjalnym wsparciem Komisja Europejska przekazuje poszczególnym krajom członkowskim. Nowe zasady obowiązywać mają od 2018 r.

Please enter your comment!