Strona główna Aktualności Uroczystości z okazji 40. rocznicy rejestracji NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność”

W niedzielę 27 czerwca br. w Warszawie odbyły się uroczyste obchody 40. rocznicy rejestracji Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Rolników Indywidualnych „Solidarność”. Patronat Narodowy nad uroczystościami objął Prezydent RP Andrzej Duda. Patronat Honorowy nad uroczystościami objął Minister Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezes Instytutu Pamięci Narodowej. Uroczysta konferencja rocznicowa została zorganizowana przez NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność” oraz Narodowe Centrum Kultury.

W uroczystościach uczestniczyły liczne poczty sztandarowe, przedstawiciele Związku z całego kraju, przedstawiciele władz państwowych, parlamentarzyści, przedstawiciele instytucji państwowych oraz związków zawodowych i organizacji rolniczych.

Uroczystości rozpoczęły się o godzinie 11.00 uroczystą Mszą Świętą w Warszawskiej Archikatedrze p.w. Męczeństwa Św. Jana Chrzciciela, której przewodniczył ks. infułat Jan Sikorski.

Po mszy świętej nastąpił przemarsz i złożenie kwiatów pod pomnikiem Księdza Kardynała Wyszyńskiego oraz przy Grobie Nieznanego Żołnierza. Następnie odbyła się uroczysta Konferencja Rocznicowa w Filharmonii Narodowej. Przewodnicząca NSZZ RI „Solidarność” Teresa Hałas wraz z Zastępcą Dyrektora Narodowego Centrum Kultury Andrzejem Bieńkowskim uroczyście otworzyli konferencję rocznicową.

List od Prezydenta RP odczytała Pani dr Barbara Fedyszak Radziejowska, doradca Prezydenta RP Andrzeja Dudy, Pani Przewodnicząca Związku odczytała list od Pani Marszałek Sejmu RP Elżbiety Witek. Następnie głos zabrał Pan Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorz Puda. List od Prezesa Rady Ministrów odczytał Przewodniczący sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus. List do uczestników niedzielnych uroczystości skierował również Prezes Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński, list ten odczytał Poseł na Sejm RP Dariusz Bąk. Słowo do zgromadzonych oraz gratulacje i życzenia wygłosiła m.in. Pani Dyrektor Generalna KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola oraz Pani Prezes KRUS Aleksandra Hadzik, a także Prezes Instytutu Pamięci Narodowej dr Jarosław Szarek.

Po wystąpieniach gości odbył się przepiękny okolicznościowy koncert w wykonaniu Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny.

Na zakończenie Przewodnicząca Związku wraz z zastępcami Jerzym Chróścikowskim oraz Aleksandrem Tadychem wręczyła wyróżnionym Związkowcom odznaczenia „Zasłużony dla NSZZ RI Solidarność”.

Szersza relacja z uroczystości ukaże się w najbliższym wydaniu miesięcznika Nasza Ziemia.

Poprzedni artykułKonferencja „Możliwość stabilizacji dochodów gospodarstw rolniczych w Polsce na przykładzie innych krajów”
Następny artykułZmarł Włodzimierz Maruniewicz