Strona główna Aktualności Uroczystości w Limanowej

Uroczystości w Limanowej

30 lecie NSZZ RI „Solidarność” w Limanowej

W niedzielę 5 czerwca w Limanowej świętowali rolnicy z całej Małopolski. Trzydzieści lat temu, 12 maja 1981 roku, po trudnych zmaganiach rolników, została zarejestrowana pierwsza w historii Polski chłopska organizacja związkowa – Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych „Solidarność”. Wydarzenie to, było następstwem strajków sierpniowych 1980 roku, porozumień ustrzycko-rzeszowskich i zjazdu poznańskiego oraz wydarzeń bydgoskich, zwieńczyło działania na rzecz zjednoczenia rolniczego ruchu związkowego, istotnego osiągnięcia wielkiego polskiego ruchu solidarnościowego początku lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku.Starania rolników o posiadanie własnej organizacji związkowej wspierał Kościół, a sprawę poparł osobiście prymas Polski kard. Stefan Wyszyński.

Obchody rozpoczęły się od Mszy świętej, której przewodniczył ordynariusz diecezji tarnowskiej biskup Wiktor Skworc. „Rolnictwo to przecież chleb. Ten chleb, z którego żyje człowiek. Nie samym chlebem on żyje, ale przecież żeby człowiek żył, musi mieć chleb. Wszyscy są zgodni, że na świecie nie powinno, nie może brakować chleba. Równocześnie wiadomo, że polska wieś współczesna w wyniku dramatycznych doświadczeń, przeżywa wieloraki kryzys gospodarczy i moralny. A rolnicy to przecież nie tylko ci, którzy karmią, ale także ci, którzy stanowią element stałości i trwania” Poruszył również temat wyludniania się wsi. Podczas Mszy został poświęcono nowy sztandar związku. Po Mszy św. rolnicy złożyli wieniec, jako dziękczynienie za pontyfikat Jana Pawła II pod pomnikiem bł. Jana Pawła II. Złożono również wiązanki kwiatów pod tablicą katyńską przy Bazylice Matki Boskiej Bolesnej. Następnie, uczestnicy obchodów przemaszerowali do Limanowskiego Domu Kultury, gdzie Regionalny Zespół spod Kicek z Mordarki przywitał wszystkich uczestników swoim śpiewem i tańcami, uświetniając zarazem rolniczą uroczystość. Otwarcia uroczystości dokonał Senator, przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Jerzy Chróścikowski. W rocznicowym spotkaniu wzięli udział uczestnicy ruchu „Solidarności” chłopskiej i robotniczej, parlamentarzyści, oraz samorządowcy. Wśród zaproszonych gości znaleźli się: Władysław Piksa NSZZ „S” RI, Andrzej Szkaradek NSZZ „S” (robotnicza), Maria Zwolińska – radca generalny w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Poseł: Wiesław Janczyk i Arkadiusz Mularczyk, Senator: Stanisław Kogut i Tadeusz Skorupa, Grzegorz Biedroń radny Sejmiku Małopolskiego, radni powiatowi: Ewa Filipiak, Mieczysław Uryga, Agata Zięba, Jolanta Grzegorzek, Stanisław Nieczarowski, Burmistrz Miasta Limanowa Władysław Bieda. Zaproszeni goście wygłosili wystąpienia i gratulacje z okazji jubileuszu. Pani Prof. dr hab. Barbara Fedyszak – Radziejowska w swym referacie przypomniała o roli i znaczeniu NSZZ RI „Solidarność” w przemianach demokratycznych w Polsce, a ks. dr Karol Dziubaczka, że „Patriotyzm jest fundamentem jedności Polaków w nauczaniu bł. Jana Pawła II”. Wręczono wiele odznaczeń: Zasłużony dla NSZZ RI Solidarność i Medale jubileuszowe 30 lat NSZZ RI ,,Solidarność” . Spotkanie było także okazją do porozmawiania o problemach rolników. Na zakończenie jubileuszowych obchodów odbyły się występy Jana Pietrzaka.

{gallery}limanowa{/gallery}

Poprzedni artykułPosiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 1 czerwca 2011 roku
Następny artykułPosiedzenie grupy roboczej "Łańcuch żywnościowy"