Strona główna Nowości Nowości Udany sezon na rynku cukru

Udany sezon na rynku cukru

Według Kazimierza Kobzy, dyrektora Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego produkcja cukru w Polsce może kolejny już, 2 rok z rzędu sięgnąć 1,8-1,9 mln ton. Bruksela przyznała Polsce roczny limit produkcji cukru przekraczający 1,4 mln ton. Zapotrzebowanie kraju z cukier wynosi o ok. 200 tys. ton więcej. Problem natomiast tkwi w nadwyżce nie tylko w Polsce. Komisja Europejska szacuje, że w sezonie 2012/2013 produkcja cukru wzrośnie o 4,5 mln ton. Jest to o 4,5 mln ton wyższa od łącznego limitu dla Wspólnoty. Według prawa unijnego na sprzedaż cukru pozakwotowego na cele spożywcze w UE musi wydać Komisja Europejska. Jeśli dojdzie do przekwalifikowania 500-700 ton cukru, to w niewielkim stopniu pozwoli to na redukcję nadwyżki.

Poprzedni artykuł6 złotych – benzyna i olej
Następny artykułInformacja z posiedzenia sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 29.08.2012