Strona główna test BERAS Implementation Szkolenie „Modelowe gospodarstwo BIC jako przykład gospodarstwa w systemie zrównoważonego rolnictwa...

Szkolenie „Modelowe gospodarstwo BIC jako przykład gospodarstwa w systemie zrównoważonego rolnictwa ERA” w Tarnogrodzie

W dniu 17 grudnia 2012 roku w gospodarstwie demonstracyjno-szkoleniowym Tomasza Obszańskiego w Tarnogrodzie odbyło się kolejne szkolenie w ramach realizacji przez NSZZ RI „Solidarność” projektu BERAS Implementation.

W szkoleniu udział wzięli rolnicy, przedstawiciele lokalnej władzy samorządowej a także eksperci związani z tematyką rolnictwa ekologicznego. Podczas szkolenia, uczestnicy mieli także okazję do zapoznania się z funkcjonowaniem gospodarstwa demonstracyjno-szkoleniowego oraz do jego zwiedzania oraz zapoznania się z metodami produkcji oraz funkcjonowaniem linii produkcyjnych dostępnych w gospodarstwie.

Podczas części merytorycznej szkolenia, która odbyła się w sali wykładowej gospodarstwa, uczestnicy mieli okazję zapoznać się z ogólnymi zasadami i celami projektu BERAS Implementation oraz zasadami systemu ERA a także z funkcjonowaniem, specyfiką i działaniami gospodarstwa na rzecz projektu, co zreferował w swoim wystąpieniu właściciel gospodarstwa Tomasz Obszański.

Następnie eksperci WORD w Końskowoli z Zespołu Doradztwa Rolniczego w Biłgoraju, omówili zasady obiegu zamkniętego substancji odżywczych w gospodarstwie a także przedstawili zagadnienia związane z aktualnie dostępnymi pakietami w ramach programów rolnośrodowiskowych.

Ponadto zaprezentowane zostały przykładowe działania klastra „Dolina ekologicznej żywności” – pierwszego w kraju klastra zrzeszającego różne podmioty działające na rzecz promowania i rozwoju żywności ekologicznej.

W drugiej części szkolenia uczestnicy zwiedzili gospodarstwo, zapoznając się między innymi z liniami produkcyjnymi wysokiej jakości certyfikowanych produktów ekologicznych wytwarzanych w gospodarstwie w tym linii do tłoczenia wysokiej jakości olei na zimno.

Spotkanie zakończyła prezentacja produktów ekologicznych wytwarzanych w gospodarstwie.

Poprzedni artykułOświadczenie Międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjnego Rolników Województwa Zachodniopomorskiego
Następny artykułProtest w fazie zawieszenia – trwa nadal