W dniu 17 listopada 2012 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu koło Tarnogrodu w powiecie biłgorajskim, odbyło się kolejne ze spotkań informacyjno-szkoleniowych w ramach projektu BERAS Implementation.
Szkolenie zostało przeprowadzone. w ramach konferencji „Uprawa malin i truskawek ekologicznych” zorganizowanej. przez grupę producentów „Eko-Food Roztocze” w ramach cyklu spotkań przeprowadzanych przez klaster „Dolina Ekologicznej Żywności”. Jest to pierwszy w kraju tego typu klaster, który zrzesza różne podmioty działające na rzecz promowania i rozwoju żywności ekologicznej.
Jak się później okazało była to świetna okazja do prezentacji założeń programu BERAS, gospodarstw BIC oraz systemu ERA, gdyż zgromadzone w dużej liczbie audytorium producentów ekologicznych przede wszystkim z województw lubelskiego i podkarpackiego, z zainteresowaniem wysłuchało prezentacji przedstawionej przez Przewodniczącego NSZZ RI „Solidarność” Jerzego Chróścikowskiego.
Przedstawił on nie tylko mechanizm funkcjonowania gospodarstwa demonstracyjno-szkoleniowego BIC i zasady na jakich oparty jest system zrównoważonego gospodarowania ERA, ale także kwestie związane z budowaniem wzajemnych relacji i sieci społecznych powiązań pomiędzy gospodarstwem oraz konsumentami. Przewodniczący mówił także o „Diecie dla czystego Bałtyku” czyli mechanizmie polegającym m.in. na promowaniu wśród konsumentów lokalnej, zdrowej, naturalnej i smacznej żywności ekologicznej i promowaniu racjonalnej gospodarki żywieniowej poprzez odpowiednio zbilansowane, zgodne z porą roku żywienie, polegające także na niepozostawianiu resztek żywności.
Przewodniczący namawiał zebranych do wizyty w gospodarstwie modelowym BIC Tomasza Obszańskiego oraz do zapoznania się z materiałami promocyjnymi programu BERAS Implementation, dostarczonymi uczestnikom na przedmiotową konferencję.
Poza poruszaną tematyką w dyskusji pojawiła się też kwestia przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 roku. Uczestnicy szkolenia byli żywotnie zainteresowani tą kwestią, w szczególności jeśli chodzi o środki na rolnictwo ekologiczne w przyszłej perspektywie finansowej.
Jako, że w spotkaniu w Różańcu udział brali specjaliści z zakresu zagadnień objętych tematyką konferencji m.in. dr Beata Studzińska – specjalista z zakresu technologii produkcji owoców miękkich metodami ekologicznymi, a także chociażby dr Barbara Matera –specjalizująca się w rolnictwie ekologicznym oraz certyfikuje produkty i zakłady rolnictwa ekologicznego oraz Michał Pniak z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie; z problemem zrównoważonego gospodarowania i projektu BERAS, udało się zapoznać przedstawicieli świata nauki i instytucji związanych z rolnictwem.
Dlatego też kwestie związane z projektem i zrównoważonym systemem gospodarowania ERA, znalazły się w kontekście wypowiedzi niektórych prelegentów, w szczególności dr Beata Studzińskiej, która nawiązując do założeń projektu zwróciła uwagę na problem zaopatrzenia gospodarstw ekologicznych we własne substancje odżywcze i pierwiastki oraz w zasoby odnawialne. W tym kontekście zwróciła uwagę na niedostateczne zaopatrzenie w naturalne źródła azotu, niezbędnego do nawożenia gleby, ze względu z coraz mniejszą obsadę zwierząt gospodarstwach ekologicznych.
W konkluzji spotkania, wielu rolników, nie tylko ekologicznych, deklarowało chęć „powrotu do źródeł”, czyli do zrównoważonej uprawy z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych produktów i składników. Do takiej formy gospodarowania zachęcał przewodniczący Jerzy Chróścikowski, promując projekt BERAS Implementation.