Strona główna Aktualności Szkolenie dla rolników w Tarnogrodzie

Szkolenie dla rolników w Tarnogrodzie

Szkolenie dla rolników w Tarnogrodzie

W dniu 29 sierpnia 2011 roku w Tarnogrodzie odbyło się szkolenie dla rolników „Gospodarstwa BERAS jako pomoc w ochronie wód Morza Bałtyckiego”, zorganizowane przez NSZZ RI „Solidarność” w ramach realizacji projektu BERAS Implementation. W szkoleniu wzięło udział kilkudziesięciu rolników z Tarnogrodu i okolic. Szkolenie dotyczyło głównie założeń realizowanego projektu, a także sytuacji oraz perspektyw rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, w szczególności w województwie Lubelskim. Szkolenie otworzył Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Jerzy Chróścikowski, który na wstępie przywitał wszystkich zebranych, a następnie przedstawił realizowany przez NSZZ RI „Solidarność” projekt BERAS Implementation. Przewodniczący mówił także o działalności Związku NSZZ RI „Solidarność” oraz o przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 roku. W dalszej części spotkania głos zabrała pani Jadwiga Próchniak, główny specjalista ds. rolnictwa ekologicznego LODR w Końskowoli. Omówiła ona aktualną sytuację w rolnictwie ekologicznym w Polsce oraz rozwój gospodarstw ekologicznych na przestrzeni ostatnich lat. Pani Próchniak odpowiadała także na liczne pytania rolników dotyczące prowadzenia gospodarstw, a także aktualnych przepisów odnośnie środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania w gospodarstwach ekologicznych. Rolników interesował dalszy los rolnictwa ekologicznego, a szczególnie wsparcie do produkcji ekologicznej, która staje się coraz mniej opłacalna. Problemem dla wielu rolników są również chwasty, których usuwanie staje się coraz bardziej uciążliwe i kosztowne. W dalszej kolejności głos zabrał Tomasz Obszański, producent ekologiczny z Tarnogrodu, który mówił o trudnościach, z którymi borykają się producenci ekologiczni w okolicy. Pan Obszański mówił o braku aktualnych informacji dotyczących prowadzonych skupów produktów ekologicznych od rolników. Wiele informacji jest spóźnionych, przez co rolnicy nie mogą sprzedać swoich produktów. Brakuje również informacji o środkach ochrony roślin aktualnie dopuszczonych do użycia w produkcji ekologicznej. Rolnicy obecni na szkoleniu zwracali uwagę, na uciążliwość częstych kontroli prowadzonych przez inspektorów. W wielu przypadkach takie kontrole wręcz uniemożliwiają prowadzenie pracy w gospodarstwie, ponieważ rolnicy ciągle muszą przygotowywać kolejne dokumenty. Brakuje również wsparcia ze strony doradztwa oraz państwa. Wszystkie te negatywne czynniki skupione wokół rolnictwa ekologicznego sprawiają, że wielu rolników nosi się z zamiarem odejścia od produkcji ekologicznej i powrotu do konwencji.

Poprzedni artykułZmiany w sprawie rent
Następny artykułDożynki Jasnogórskie