Strona główna Aktualności Spotkanie związków i organizacji rolniczych dotyczące akcji protestacyjnej w dniu 17 stycznia...

Spotkanie związków i organizacji rolniczych dotyczące akcji protestacyjnej w dniu 17 stycznia 2023 roku

4 stycznia w siedzibie NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych w Warszawie odbyły się spotkanie rolniczych związków, w której uczestniczyli: Przewodniczący i członkowie Prezydium Solidarności RI, Adam Olszewski (OPZZRiOR), Alina Ojdana i Jan Lupa (ZZR Korona) oraz Daniel Alain Korona, były prezes Elewarru, współpracującego z ZZR Korona. Wcześniej Solidarność RI spotkała się z innymi związkami m.in. ZZR Samoobrona i ZZR Ojczyzna oraz Instytut Gospodarki Rolnej.
Spotkanie dotyczyło spraw związanych z rolnictwem, w szczególności rynku zbóż i rzepaku, importu zbóż z Ukrainy, spadku hodowli trzody chlewnej. Podkreślano zaobserwowaną bezradność ministra rolnictwa, zasłanianie się Unią Europejską, biurokratycznymi odpowiedziami na zgłaszane postulaty.
NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych wystąpiło do premiera Mateusza Morawieckiego o pilne spotkanie, przy czym uzgodniono wspólny w nim udział związków i przedstawienie wspólnej listy postulatów. Strony uzgodniły, że podobne międzyzwiązkowe spotkania będą się odbywać regularnie.

Please enter your comment!