Strona główna Aktualności Spotkanie Sekcji Ogrodnictwa NSZZ RI „Solidarność” z przedstawicielem Ministerstwa Spraw Zagranicznych

W dniu dzisiejszym w Ministerstwie Spraw Zagranicznych  z inicjatywy NSZZ RI „Solidarność” odbyło się spotkanie z Zastępcą Dyrektora Departamentu Konsularnego Mirosławem Stawskim. Z ramienia NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność” w spotkaniu uczestniczył Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Jerzy Chróścikowski oraz przedstawiciele Krajowej Sekcji Ogrodnictwa NSZZ RI „Solidarność” na czele z jej Przewodniczącym Panem Leszkiem Kumorkiem.

W czasie spotkanie poruszono kwestię wydawania przez konsulaty wiz dla pracowników sezonowych zatrudnionych w rolnictwie. Obie strony wyraziły przekonanie, że jest zapotrzebowanie na pracowników sezonowych. Przewodniczący Jerzy Chróścikowski zabierając głos uwzględnił potrzebę usprawnienia systemu wydawania wizowego pod kątem prawnym i administracyjnym.

Przedstawiciele Ministerstwa oraz Związku wyrazili wolę dialogu w kwestii systemu wizowego dla obywateli Europy Wschodniej jak również zgodnie stwierdzili, że w przedmiocie sprawy jest potrzeba szerszej debaty w której powinny uczestniczyć strony: Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Rodziny i Pracy i Polityki Społecznej, Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Straży Granicznej.

Please enter your comment!