Strona główna Aktualności Komunikat ze spotkania polskich przedstawicieli w Copa Cogeca z Ministrem Rolnictwa

W dniu 29 października br. w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie przedstawicieli polskich organizacji – członków Copa Cogeca z Ministrem Rolnictwa, dotyczące bieżących aspektów funkcjonowania i prac związanych z członkostwem w ponadnarodowych strukturach Komitetów Copa Cogeca oraz aktualnej sytuacji w polskim rolnictwie.

W trakcie spotkania przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Jerzy Chróścikowski, odnosząc się do aktualnej sytuacji w rolnictwie, zwrócił uwagę na obecną sytuację na rynku kukurydzy i sygnalizowany m.in. przez rolników z Lubelszczyzny import kukurydzy z Ukrainy, powodujący znaczny spadek cen w Polsce oraz destabilizację polskiego rynku wpływającą na sytuacje polskich rolników.  Zwrócił się do Ministra o interwencję w tej sprawie.

Poprzedni artykułInterwencja NSZZ RI "Solidarność" w sprawie prac nad zmianą rozporzdzenia Komisji (WE) dotyczącego produkcji ekologicznej
Następny artykułReforma Wspólnej Polityki Rolnej – najważniejsze elementy porozumienia