Strona główna Informacje z regionu Informacjez regionu Spotkanie opłatkowe

Spotkanie opłatkowe

Spotkanie opłatkowe w Zamościu

W Zamościu, 24 stycznia 2009 roku odbyło się spotkanie opłatkowe zorganizowane przez Radę Regionalną NSZZ RI „Solidarność” w Zamościu.
W uroczystościach udział wzięli członkowie i sympatycy Związku, przedstawiciele lokalnych władz samorządowych oraz parlamentarzyści m.in. Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” senator Jerzy Chróscikowski i poseł Sławomir Zawiślak.
Uroczystość zainaugurowała Msza Święta w Kościele Rektoralnym św. Katarzyny, którą celebrował i  homilię wygłosił Kanclerz Kurii Diecezjalnej ks. Prałat Adam Firosz.
Po Mszy Świętej goście spotkali się w miejscowej Sali Duszpasterskiej, przywitani przez gospodarza uroczystości – Przewodniczącą Rady Regionalnej NSZZ RI „Solidarność” – Panią Teresę Hałas. Zgromadzeni podzielili się opłatkiem i wspólnie kolędowali. W trakcie spotkania dyskutowano nad trudną sytuacją polskiego rolnictwa oraz nad nowymi wyzwaniami jakie stoją przed Związkiem, który zdaniem uczestników, jest jedyną obecnie autentyczną reprezentacją polskiej wsi.

Please enter your comment!