Strona główna Nowości Nowości Skup mleka w okresie IV 2012 r. – II 2013 r.

Skup mleka w okresie IV 2012 r. – II 2013 r.

Zgodnie z danymi Agencji Rynku Rolnego dotyczącymi ilości mleka dostarczonego przez dostawców hurtowych do podmiotów skupujących w lutym 2013 r. dostawy mleka wyniosły 736,8 mln kg, czyli o 7,1 % mniej niż w styczniu i jednocześnie o 4,3 % mniej niż w lutym 2012 r. W okresie od kwietnia 2012 r. do lutego 2013 r. wielkość skupu mleka wyniosła ok. 8,99 mld kg, co oznacza, że jest o ok. 3,3 % wyższa niż w analogicznym okresie poprzedniego roku kwotowego. Szacunkowy stopień wykorzystania krajowej kwoty mlecznej przeznaczonej dla dostawców hurtowych po jedenastu miesiącach roku kwotowego 2012/2013 wyniósł 91,7%. Jeżeli dotychczasowa dynamika skupu mleka utrzyma się do końca tego roku kwotowego ryzyko przekroczenia krajowej kwoty dostaw w roku kwotowym 2012/2013 jest minimalne. W przypadku przekroczenia krajowej kwoty dostaw, dostawcy, którzy przekraczają indywidualne kwoty mleczne będą zobowiązani do uiszczenia opłaty karnej.

Poprzedni artykułBronisław Komorowski podpisał ustawę o środkach ochrony
Następny artykułCOPA-COGECA krytykuje plany obcięcia płatności dla rolników o kolejne 5% w 2013 roku