Strona główna Nowości Nowości Skład i miejsce powstania ,,Polskiej Wódki'' określone

Skład i miejsce powstania ,,Polskiej Wódki'' określone

Batalia sejmowa w temacie „Polskiej Wódki” zakończona. Posłowie postanowili, że dotychczas obowiązująca definicja, zgodnie z sugestią resortu rolnictwa została skrócona i doprecyzowana. Posłowie nie wyrazili zgody się na jakiekolwiek odstępstwa. Sejm zadecydował o nowelizacji ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych. Powszechnie przyjęta definicja mówiąca o tym, że Polmosy mogą umieszczać na butelkach oznaczenie „Polska Wódka” wyłącznie wtedy, gdy jest ona wytworzona z ziemniaków i zbóż, została doprecyzowana. ,,Polska Wódka’’ może być produkowana z ziemniaków oraz żyta, owsa, pszenicy, pszenżyta i jęczmienia jako produktów tradycyjnych przeznaczonych do wyrobu napoju spirytusowego w Polsce. Co najważniejsze, „Polska Wódka” ma być produkowana wyłącznie w Polsce. Jednocześnie w konsekwencji nowelizacji upadła inicjatywa przedstawicieli przemysłu spirytusowego, wspieranego przez Ruch Palikowa. Partia wnosiła o dopisanie do listy surowców kukurydzy. Oznaczenie geograficzne „Polska Wódka/Polish Vodka”, będzie stosowane dla wódek smakowych i czystych spełniających powyższe wymagania.

Poprzedni artykułMlecznej afery cenowej ciąg dalszy
Następny artykułSezon jabłkowy w pełni