Strona główna Aktualności Pyszna wieprzowina z województwa lubelskiego podczas Jarmarku Sitarskiego w Biłgoraju

Pyszna wieprzowina z województwa lubelskiego podczas Jarmarku Sitarskiego w Biłgoraju

362
0

W ramach biłgorajskiego Festiwalu Kultur na placu przy Biłgorajskim Centrum Kultury w dniach 8-9 sierpnia odbył się tradycyjny Jarmark Sitarski. Nie zabrakło na nim naszej organizacji, która przez weekend promowała lokalne specjały mięsne. Związek reprezentował Zastępca Przewodniczącej NSZZ RI „Solidarność” Jerzy Chróścikowski oraz Przewodniczący Lubelskiej Rady Wojewódzkiej NSZZ RI „Solidarność” Tomasz Obszański.

Lista produktów mięsnych, których można było skosztować na placu przed centrum kultury była naprawdę długa. Uczestniczyli smakowali golonkę, żeberka, szarpaną wieprzowinę, burgery wieprzowe oraz hot dogi. Nie mogło zabraknąć także lokalnego specjału, z którego słynie Lubelszczyzna, mowa o forszmaku.  Celem działania zatytułowanego „Pyszna wieprzowina z województwa lubelskiego” było zachęcenie konsumentów do częstszego spożywania mięsa wieprzowego. Jak tego dokonać? Organizatorzy zdecydowali, że należy dotrzeć do konsumentów w innej formie niż dotychczas.  Konsumentów próbowano zainteresować produktami, których na festynach zazwyczaj nie znajdziemy. Hitem okazała się szarpana wieprzowina, która w Polsce jest wciąż mało popularna.

Serwowanie najpopularniejszego mięsa w kraju na nowe sposoby może zachęcić do jego większej konsumpcji oraz  do przyrządzania go w nowej odsłonie. Ważne jest również dotarcie do najmłodszych konsumentów i na to zwróciliśmy szczególną uwagę. Wśród młodzieży szkolnej popularnością cieszyły się hot dogi oraz burgery. Na młodszych czekały… słodkości nawiązujące swoim kształtem do wieprzowiny. Było ciasto, cukierki potocznie nazywane żelkami, wyprodukowane z naturalnego soku, arbuz w kształcie świnki w którym znajdowała się sałatka owocowa, donaty, muffinki oraz pierniki w kształcie flagi promujące Produkt Polski. Dodatkowo można było skosztować słonych przekąsek z dodatkiem wieprzowiny, po które dzieci równie chętnie sięgały. Najmłodsi z entuzjazmem przyjęli corn dogi, czyli popularne przysmaki, które zawitały do nas ze Stanów Zjednoczonych. Składają się one z pysznej parówki na patyku, która jest pokryta ciastem kukurydzianym.

Za przygotowanie tych wszystkich pyszności odpowiedzialna była Agnieszka Parzybut- Durand, która jest reprezentantką kraju w cukiernictwie i medalistką Pucharu Świata w arabskim Jeddah.

W ciągu dwóch dni wydano kilka tysięcy porcji. Mięso, z którego przyrządzono degustację pochodziło z zakładów działających na terenie województwa lubelskiego.

Sfinasowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here