Strona główna Aktualności Przewodniczący NSZZ RI "Solidarność" Jerzy Chróścikowski wiceprezydentem Copa

Przewodniczący NSZZ RI "Solidarność" Jerzy Chróścikowski wiceprezydentem Copa

W dniu 20 września br. w Brukseli odbyły się wybory Prezydencji Komitetu Copa – największej i najważniejszej w Unii Europejskiej organizacji zrzeszającej rolnicze związki zawodowe. Nowym szefem Komitetu Copa został holender Albert Jan MAAT z holenderskiej organizacji LTO Nederland. Natomiast wśród sześciu zastępców znalazł się przedstawiciel Polski – Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Jerzy Chróścikowski. Będzie on pełnił funkcję wiceprezydenta Komitetu Copa przez dwa lata.

Oprócz Jerzego Chróścikowskiego, zastęcami Alberta Jana Mata zostali:  Xavier Beulin (FNSEA, Francja), Harry Sinclair (UFU, Ulster; Irlandia), Ricardo Serra Arias(ASAJA, Hiszpania), Miklós Zsolt Kis (HCA, Węgry) oraz Maira Dzelzkaleja (Parlament łotewskich rolników, Łotwa).

Poprzedni artykułPrezydent podpisał ustawę o scalaniu i wymianie gruntów
Następny artykułKoncepcja prywatyzacji KSC do końca września