Strona główna Aktualności Protest Związkowców pod Sejmem, 9-11.05.2012

Protest Związkowców pod Sejmem, 9-11.05.2012

11.05.2012 – kulminacyjny dzień solidarnościowego protestu. Blokada Sejmu, wiece i przemówienia. Były transparenty, były gwizdy, były też syreny i strzelające petardy. A przede wszystkim jedność i wola walki o swoje prawa wśród zgromadzonych.

-Ta decyzja to polityczne samobójstwo. To nie jest koniec, to dopiero początek. Jest jeszcze Senat, prezydent i Trybunał Konstytucyjny. Są jeszcze wybory parlamentarne. Wtedy ludzie rozliczą posłów,  którzy głosowali za przedłużeniem wieku emerytalnego – tak po ogłoszeniu o przegłosowanej ustawie wypowiadali się przewodniczący: Chróścikowski i Duda.

Decyzją marszałek Sejmu Ewy Kopacz delegacja Solidarności nie została wpuszczona na sejmową galerię, mimo dopełnienia wszystkich formalności. Działano spontanicznie i zdecydowanie, a co najważniejsze – razem. Po zwołanym w namiocie posiedzeniu Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Związkowcy postanowili zablokować wszystkie sejmowe wyjścia. Wyjazdowe barierki zostały związane łańcuchami, razem z protestującymi.

-Niech siedzą w tym budynku, na to zasłużyli. To my zdecydujemy, o której godzinie wyjdą. Przynajmniej raz my zdecydujemy, a nie oni. Niech się cieszą, bo to my ich bronimy przed gniewem ludu. Jak wyjdą na ulice, to ich ludzie odpowiednio potraktują!

Apelowano, by mimo wszystko pohamować napływ emocji i współpracować z policją, której manifestacja również dotyczy. Policjanci również walczą o swoje emerytury. Niektórzy posłowie siłą próbowali przedostać się przez szczelny kordon związkowców.

– Dzisiaj symbolicznie nie wypuszczaliśmy zdrajców 15 milionów ubezpieczonych z Sejmu, ale mam nadzieję, że lada moment przyjdzie taki dzień, że ich z tego Sejmu wykurzymy – dodał Dominik Kolorz, przewodniczący śląsko-dąbrowskiej Solidarności.

Podczas manifestacji do Związkowców wyszedł entuzjastycznie powitany prezes PiS Jarosław Kaczyński. Mówił, że przypomina sobie „młodość, najlepszy czas w życiu, wielkie zwycięstwa”. – Przypominam sobie, że zorganizowani i zdeterminowani ludzie pracy mogli powiedzieć „nie” nawet w środku największego i najbardziej okrutnego imperium w dziejach świata – dodał. Według Kaczyńskiego Solidarność powstała po to, żeby Polska była wolna i sprawiedliwa, a protestujących jest tylu, że daje to nadzieję, iż Polska będzie w końcu będzie sprawiedliwa.

-Ci, którzy tego nie chcą, mają swoje sposoby, i dlatego ma rację pan przewodniczący, mówiąc – nie dajcie się sprowokować – podkreślił. Kaczyński wyraził przypuszczenie, że wynik głosowania nad wnioskiem o referendum będzie negatywny. – Różnego rodzaju akcje wskazują wyraźnie na to, że tego rodzaju cel został postawiony – powiedział.

– Już pokazaliście siłę, pokazujmy ją dalej, a zwyciężymy. Jestem przekonany, że powstanie w Polsce szeroki, wielki front zwykłych ludzi, pracowników, Polaków i że on zwycięży. Że ta władza, która służy mniejszości, odejdzie w hańbie, że tym razem będzie rozliczona. Dziś jestem tego pewniejszy niż kiedykolwiek – zakończył przemówienie prezes PiS.

Podczas sejmowych debat przed budynkiem parlamentu nieustannie trwał związkowy happening. W stronę gmachu Sejmu związkowcy wykopali 67 piłek futbolowych z napisem „Stop 67” . Wyjaśniano, iż politycy PO potrafią tylko „haratnąć w gałę”, a nie zajmować się poważnymi sprawami obywatelskimi. Manifestujący przygotowali symbolizującą Polskę trumnę przykrytą biało-czerwoną flagą. Spalony został plastikowy stolik z napisem „dialog” oraz zdjęcia posłów, którzy zagłosowali przeciwko solidarnościowemu wnioskowi o zorganizowanie ogólnopolskiego referendum sprawie reformy emerytalnej. Na szubienicy zawisły zdjęcia premiera Tuska i posła PO Stefana Niesiołowskiego.

Za wydłużeniem wieku emerytalnego opowiedziało się 268 posłów: 203 posłów PO (wszyscy obecni na sejmowej sali), 27 posłów PSL, 36 posłów z Ruchu Palikota oraz 2 posłów niezrzeszonych. Przeciwko noweli ustawy emerytalnej głosowało 185 posłów.

{phocagallery view=category|categoryid=11|limitcount=0}

Więcej zdjęć można zobaczyć na facebooku.

Poprzedni artykułFotorelacja z manifestacji przeciwko podwyższeniu wieku emerytalnego
Następny artykuł31 lat NSZZ RI ,,Solidarność'' minęło…