Strona główna Aktualności Protest rolników w województwie łódzkim.

Protest rolników w województwie łódzkim.

Protest rolników w województwie łódzkim

W dniu 28 lutego br. w miejscowości Polichno (pow. Piotrków Trybunalski), rolnicy z rolniczych związków zawodowych zablokowali drogę krajową nr.8. Wśród protestujących nie zabrakło kilkudziesięcioosobowej reprezentacji rolników z NSZZ RI „Solidarność” z powiatów: łowickiego, sieradzkiego, piotrkowskiego i skierniewickiego. Protestujący, wśród których znaleźli się m.in. producenci drobiu i żywca wieprzowego domagali się m.in. natychmiastowej interwencji rządu w celu przywrócenia opłacalności produkcji zwierzęcej, powstrzymania działań spekulacyjnych prowadzących do wzrostu cen żywności a także m.in. obniżenia akcyzy na paliwo, utrzymania KRUS w dotychczasowej formie oraz interwencji rządu w sprawie nierzetelnych firm i przedsiębiorstw skupiających produkty rolne, które zalegają rolnikom z płatnościami.

Poprzedni artykułPosiedzenie Sejmowej Komisji Rolnictwa
Następny artykułStanowisko ws. sytuacji na rynku mięsa wieprzowego i drobiowego