Strona główna Aktualności Protest rolników w Głogowie

Protest rolników w Głogowie

W dniu 14 marca br. na ulicach Głogowa odbył się kolejny protest rolników, zorganizowany przez Radę Powiatową NSZZ RI „Solidarność” Powiatu Polkowickiego. Ostatni odbył się tu w dniu 26 lutego br. w ramach Ogólnopolskiej Akcji Protestacyjnej Rolników. Tym razem głównym tematem protestów była sprawa związana z dramatyczną sytuacją na rynku trzody chlewnej i brakiem działań ze strony Rządu, który do tej pory nie wprowadził mechanizmów rekompensat dla rolników i mechanizmów pozwalających ustabilizować sytuację całego sektora.

Protestujący rolnicy rozpoczęli pikietę na Placu Kolegiackim, by następnie zablokować jedną z głównych arterii miasta, stanowiącą drogę tranzytową w kierunku zachodniej granicy państwa poprzez jedyny w tej okolicy most na Odrze. Na drodze tworzyły się kilkunastokilometrowe kolejki. Protestujący co jakiś czas przepuszczali pojazdy. W postulatach rolnicy postanowili także wyrazić sprzeciw wobec nieuzasadnionych spadków cen trzody chlewnej, spadków cen zbóż, braku działań Rządu,co zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu kraju i wpływa na ograniczenia pogłowia świń. Protestujący rolnicy przywieźli ze sobą świnie z wypisanymi nazwiskami byłego ministra rolnictwa oraz premiera. Chcieli w ten sposób wyrazić oburzenie wobec ignorancji Rządu w stosunku do rolników i ich problemów.

Poprzedni artykułNajnowszy numer miesięcznika "Nasza Ziemia"
Następny artykuł"Kto ma rację?" – o sytuacji na rynku wieprzowiny