Strona główna Aktualności Protest głodowy w Siedlcach

Protest głodowy w Siedlcach

Protest głodowy działaczy opozycji w obronie polskiej szkoły i nauczania historii rozpoczął się 19 marca 2012 roku w Krakowie. 30 marca został przejęty przez Warszawę. 10 kwietnia kontynuowany był w Siedlcach. Strajkowano w siedzibie ,,Pracowniczej Solidarności’’.

W manifestacji wzięli udział Zenon Borkowski, Marek Boruc, Sylwester Czyżyk, Iga Kornacka-Barczak oraz Maciej Kulikowski. Marek Boruc, wiceprzewodniczący mazowieckiej ,,Solidarności’’ z powodu zasłabnięcia został podłączony do kroplówki. Protestujących poparł Jan Pospieszalski, środowiska historyków Uniwersytetu Jagiellońskiego, Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, Uniwersytetu Warszawskiego, Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Polska Akademia Nauk, liczne fundacje i stowarzyszenia, Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność” Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania oraz Region Mazowsze.

Manifestujący domagają się bezzwłocznego zawieszenia rozporządzenia Ministra Edukacji i rozpoczęcia merytorycznych rozmów ze środowiskiem oświatowym.

Przyczyną podjęcia protestu był brak reakcji na wcześniejsze próby zwrócenia uwagi Ministerstwa Edukacji na zaistniałą sytuację. Komisja Krajowa Oświaty NSZZ „Solidarność” i środowiska akademickie nie wyraziły zgody na nowe podstawy programowe wprowadzone rozporządzeniem z grudnia 2008 roku.

Please enter your comment!