Strona główna test BERAS Implementation Promocja Projektu BERAS Implementation podczas Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych „EKOGALA...

Promocja Projektu BERAS Implementation podczas Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych „EKOGALA 2013” w Rzeszowie

614
0

Gospodarstwo „Barwy Zdrowia” Tomasza Obszańskiego, uczestniczące w Projekcie BERAS Implementation jako gospodarstwo zgłoszone i nadzorowane przez NSZZ RI „Solidarność”, otrzymało od jury pierwszą nagrodę w tegorocznej edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych „EKOGALA 2013”.

W tym roku zgromadziły one ponad 100 wystawców –rodzimych producentów żywności ekologicznej a także 10 wystawców zagranicznych z Ukrainy, Słowacji, Czech, Węgier, Włoch i Chorwacji. Tegoroczne targi to także wiele imprez towarzyszących, w tym wykłady wybitnych specjalistów z branży.

Wspomniane zwycięstwo na imprezie o takiej randze, to dla gospodarstwa duże wyróżnienie, a dla Projektu BERAS świetna okazja  do promocji.


 

Ekspozycja gospodarstwa ekologicznego Tomasza Obszańskiego cieszyła się  dużym zainteresowaniem zwiedzających.

Podczas „EKOGALI 2013”, która odbyła się w dniach 24-26 maja br. w Rzeszowie, na stoisko „Barw Zdrowia”  można było nie tylko zapoznać się z ofertą proponowaną przez gospodarstwo, a także spróbować pochodzących z niego produktów.

Przy specjalnie zorganizowanym stoliku, z właścicielami gospodarstwa Magdaleną i Tomaszem Obszańskimi, można było w ciągu tych trzech dni porozmawiać o Projekcie BERAS Implementation, a także uzyskać szczegółowe i fachowe porady na temat procesu konwersji do systemu ERA oraz niezbędne materiały informacyjne. Udało się porozmawiać z wieloma rolnikami zainteresowanymi produkcją ekologiczną, także w oparciu o system ERA, a także zainteresować tą tematyką (także problemem uwalniania substancji odżywczych do Bałtyku) innych współwystawców, w tym gości z zagranicy.  Nie zabrakło też długich i rzeczowych rozmów z konsumentami, co było świetną okazją do promocji założeń „Diety dla Czystego Bałtyku”. Wielu z nich udało się zachęcić właśnie do takiego modelu zdrowego, zbilansowanego odżywania ale nie brakowało też rozmów z oponentami, którzy negowali cały system wytwarzania żywności metodami ekologicznymi. Nawet wśród nich znalazły się osoby zainteresowane  problematyką podnoszoną w ramach Projektu BERAS w szczególności kwestiami zanieczyszczenia Bałtyku substancjami organicznymi.


Targi należy uznać za duży sukces, w kontekście działań podejmowanych dla Projektu BERAS Implementation. Przed nami jeszcze dużo nowych zadań i pomysłów do realizacji w ramach Projektu.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here