Strona główna Aktualności ,,Produkcja mięsa wieprzowego wysokiej jakości oraz walory mięsa wieprzowego” – konferencja...

,,Produkcja mięsa wieprzowego wysokiej jakości oraz walory mięsa wieprzowego” – konferencja w Kujawsko-Pomorskiem

548
0

24 lipca br. w miejscowości Narty k. Lubienia Kujawskiego odbyła się konferencja organizowana w ramach zadania „Organizacja czterech konferencji dotyczących produkcji mięsa wieprzowego wysokiej jakości oraz walorów mięsa wieprzowego”.


Trzecia już konferencja – finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego – zgromadziła kilkudziesięciu hodowców trzody chlewnej i producentów rolnych z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.

 

O zaletach odżywczych produktów wieprzowych, znaczeniu promocji dla rynku i konsumenta wieprzowiny, systemach jakości żywności w tym sektorze (QAFP, PQS) oraz produkcji trzody chlewnej z uwzględnieniem prawidłowego rozrodu loch mówili prelegenci: dr Monika Świątkowska (Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW), dr inż. Anna Hammermeister i dr Piotr Kołodziejczyk z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” oraz Jolanta Ciechomska z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. W konferencji uczestniczył również prezes zarządu UPEMI Wiesław Różański.

Spotkanie zakończyła dyskusja nt. polskiego rynku wieprzowiny, możliwości zbytu żywca wieprzowego oraz perspektyw poprawy opłacalności produkcji tego mięsa.

Poprzedni artykułRozmowy organizacji rolniczych o aktualnej sytuacji w sektorze rolnictwa w MRiRW
Następny artykułKomunikat z posiedzenia Zespołu Obrotu Ziemią Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność”
NSZZ RI „Solidarność” jest powołany do reprezentowania i obrony godności, praw, jedności zawodowej, interesów zawodowych rolników na poziomie krajowym i międzynarodowym zgodnie z ideami „Solidarności” oraz zasadami etyki chrześcijańskiej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj