Strona główna Aktualności ,,Produkcja mięsa wieprzowego wysokiej jakości oraz walory mięsa wieprzowego” – konferencja...

,,Produkcja mięsa wieprzowego wysokiej jakości oraz walory mięsa wieprzowego” – konferencja w Kujawsko-Pomorskiem

517
0

24 lipca br. w miejscowości Narty k. Lubienia Kujawskiego odbyła się konferencja organizowana w ramach zadania „Organizacja czterech konferencji dotyczących produkcji mięsa wieprzowego wysokiej jakości oraz walorów mięsa wieprzowego”.


Trzecia już konferencja – finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego – zgromadziła kilkudziesięciu hodowców trzody chlewnej i producentów rolnych z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.

 

O zaletach odżywczych produktów wieprzowych, znaczeniu promocji dla rynku i konsumenta wieprzowiny, systemach jakości żywności w tym sektorze (QAFP, PQS) oraz produkcji trzody chlewnej z uwzględnieniem prawidłowego rozrodu loch mówili prelegenci: dr Monika Świątkowska (Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW), dr inż. Anna Hammermeister i dr Piotr Kołodziejczyk z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” oraz Jolanta Ciechomska z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. W konferencji uczestniczył również prezes zarządu UPEMI Wiesław Różański.

Spotkanie zakończyła dyskusja nt. polskiego rynku wieprzowiny, możliwości zbytu żywca wieprzowego oraz perspektyw poprawy opłacalności produkcji tego mięsa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here