Strona główna Aktualności Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” za wydłużeniem terminu składania wniosków o...

Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” za wydłużeniem terminu składania wniosków o płatności bezpośrednie oraz wydłużeniem okresu spłaty zobowiązań z tytułu zakupu państwowej ziemi rolnej

edf

W dniu 6 maja br. na swoim kolejnym Posiedzeniu zebrała się Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”. Podczas posiedzenia przeanalizowano obecną sytuacje w rolnictwie związaną także z występującą suszą rolniczą.

W związku z tym zjawiskiem NSZZ RI „Solidarność” ze względu na możliwą konieczność przesiewu upraw wystąpił do ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego z wnioskiem o wydłużenie terminu składania wniosków o dopłaty bezpośrednie.

Wcześniej, bo w dniu 26 kwietnia br. podczas Prezydium Copa Cogeca w Brukseli, Związek wystąpił z tożsamym wnioskiem do Sekretarza Generalnego Pekki Pesonena domagając się interwencji Copa Cogeca w tej sprawie u Komisarza ds. rolnictwa Phila Hogana. Interwencję taką Copa Cogeca podjęła jeszcze 30 kwietnia br.

Ponadto Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w związku z występującymi już od dwóch lat klęskami żywiołowymi oraz faktycznym braku funkcjonowania ustawy o oddłużeniu gospodarstw rolnych wystąpił do ministra rolnictwa o przełożenie terminów spłat rat z tytułu nabycia ziemi rolnej z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa oraz rozpoczęcie rozmów na temat zmian ustawowych, które umożliwią wydłużenie okresu spłaty zobowiązań względem Skarbu Państwa z tytułu nabycia ziemi rolnejw związku z występującymi klęskami żywiołowymi.

„W związku z występującymi od dwóch lat klęskami żywiołowymi, których skala jest oszacowana przez powołane do tego celu komisje, w szeregu gospodarstw rolnych dotkniętych klęskami występuje zagrożenie utraty płynności finansowej. Wypłacane przez Państwo odszkodowania stanowią znaczącą pomoc dla rolników, nie są jednak w stanie pokryć w pełni strat. Deszcze nawalne w 2017 roku oraz susza z 2018 roku spowodowały to, że szereg gospodarstw rolnych weszło w deficyt finansowy i nie są w stanie w sposób regularny spłacać rat za zakupioną ziemię rolną. Proponowane, w punkcie pierwszym, rozwiązanie należałoby, w naszej ocenie, potraktować jako rozwiązanie tymczasowe. Jego wprowadzenie pozwoliłoby na rozpoczęcie rozmów na tema zmian, które wydłużyłoby okres spłaty zobowiązań z tytułu zakupu ziemi rolnej z ZWRSP.” -zaznaczyło Prezydium w uzasadnieniu.

Prezydium Związku w kontekście występującego kolejny rok z rzędu zjawiska suszy przyjęło także uchwałę dotyczącą gospodarowania zasobami wodnymi. Zdaniem Prezydium woda jako strategiczny zasób i dobro narodowe powinna pozostawać w całkowitej jurysdykcji Państwa Polskiego.

Zdaniem NSZZ RI „Solidarność” ze względu na trudne warunki związane z suszą i tym samym problemy w gospodarce wodnej, należy zwolnić rolników z opłat za wodę w rolnictwie (pobierania wody na cele gospodarcze).

Prezydium NSZZ RI „Solidarność” omówiło także kwestie organizacyjne związane z 38.rocznicą rejestracji NSZZ RI „Solidarność” a także udziałem w pikniku „Poznaj Zdrową Żywność”,który odbędzie się w dniu 11 maja br. na terenie warszawskiego Toru Wyścigów Konnych Służewiec.

plakat-piknik-2019_zalacznik

Podczas imprezy NSZZ RI „Solidarność” zbierać będzie podpisy pod inicjatywą obywatelską „EatORIGINAL! Unmask your food” „Wiem, co jem! Cała prawda na talerzu” mającą na celu zobligowanie Komisji Europejskiej do referendum europejskiego w sprawie obligatoryjnego oznaczania żywności krajem pochodzenia.

Poprzedni artykułZAPROSZENIE – 38. rocznica rejestracji NSZZ RI „Solidarność”
Następny artykułInterwencja NSZZ RI „Solidarność” w KPRM