Strona główna Aktualności Prezydium NSZZ RI Solidarność: Piątka dla zwierząt to zagrożenie dla gospodarstw rodzinnych

W dniu 14 września br. odbyło się posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”, dotyczące projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt, tzw. Piątki dla zwierząt.

Prezydium podjęło stanowcze stanowisko sprzeciwiające się zapisom ww. ustawy.

W związku z wniesieniem w dniu 11 września 2020 roku do Marszałka Sejmu poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz niektórych innych ustaw (tzw. Piątki dla zwierząt) NSZZ RI „Solidarność” domaga się natychmiastowego wstrzymania prac legislacyjnych i natychmiastowego wycofania przez wnioskodawców ww. projektu ustawy, która jest realnym zagrożeniem dla polskiego rolnictwa i polskich gospodarstw rodzinnych.

Szczegółowe stanowisko zostanie niezwłocznie przekazane przedstawicielom najwyższych władz państwowych oraz wnioskodawcom.

NSZZ RI „Solidarność” stoi na stanowisku, że wprowadzenie jakichkolwiek zmian w tym zakresie wymaga szerokiej i pogłębionej debaty publicznej.

Poprzedni artykułZmarł Henryk Kąkol
Następny artykułPosiedzenie grupy roboczej „Płatności bezpośrednie i zazielenienie”