Strona główna Aktualności Prezydent podpisał ustawę o scalaniu i wymianie gruntów

Prezydent podpisał ustawę o scalaniu i wymianie gruntów

Mimo apeli i  wniosków, kierowanych m.in. przez NSZZ RI „Solidarność”, prezydent Bronisław Komorowski w dniu 19 września br. podpisał nowelizację ustawy o scalaniu i wymianie gruntów, uchwaloną przez Sejm w dniu 30 sierpnia 2013 roku.

W dniu 5 września br. , Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” zwrócił się do Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego z wnioskiem o zawetowanie ww. ustawy. Przedmiotowa ustawa, która poszerza kategorię uczestnika scalenia o termin „inwestora” rozumianego jako podmiot realizujący inwestycje celu publicznego i wyposaża go w szereg uprawnień, może być sprzeczna z celami scalenia.

Pismo Przewodniczącego NSZZ RI „Solidarność” z dnia 5 września br.

Szczególne zastrzeżenia Związku w tej materii wzbudza fakt wposażenia inwestora w prawo do wystąpienia o scalenie,w wyniku którego nabędzie on ziemię pod prowadzoną inwestycję. Zdaniem Związku jest to wprowadzenie nowego, alternatywnego instrumentu wywłaszczenia wobec ogólnych zasad wywłaszczenia  zawartych w ustawie z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami. Stoi to w oczywistej sprzeczności z przytoczonymi celami ustawy  o scalaniu i wymawianie gruntów, która ma na celu głównie  tworzenie korzystniejszych warunków gospodarowania w rolnictwie i leśnictwie poprzez poprawę struktury obszarowej gospodarstw rolnych, lasów i gruntów leśnych, racjonalne ukształtowanie rozłogów gruntów, dostosowanie granic nieruchomości do systemu urządzeń melioracji wodnej, dróg oraz rzeźby terenu. Ustawa ta powinna więc m.in.  służyć rolnikom i poprawiać warunki działalności rolniczej.

Poprzedni artykułMłody rolnik zestarzeje się bez PROW
Następny artykułPrzewodniczący NSZZ RI "Solidarność" Jerzy Chróścikowski wiceprezydentem Copa