Strona główna Aktualności Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”

Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”

W dniu 20 sierpnia 2019 roku z udziałem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”. Głównym tematem  posiedzenie były: bieżąca sytuacja w rolnictwie oraz na poszczególnych rynkach rolnych ze szczególnym uwzględnieniem działań rządu a także temat propozycji Związku do programu rolnego Prawa i Sprawiedliwości.

Minister  Ardanowski przedstawił dostępne mechanizmy pomocy suszowej oraz mechanizmy wdrażane obecnie przez rząd. Poinformował o złożonym do Komisji Europejskiej wniosku dotyczącego pomocy wspólnotowej dla poszkodowanych rolników z Europejskiego Funduszu Solidarnościowego. Poinformował także o planowanym dofinansowaniu do małej retencji dla rolników.

W kontekście sytuacji związanej z rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń (ASF) Prezydium przypomniało o złożonym ministrowi rolnictwa wniosku o aktualizację rozporządzenia dotyczącego specustawy ws. ASF, pozwalającego na tzw. „skup interwencyjny” zdrowej wieprzowiny z terenów na której ASF wystąpił. Wniosek znalazł swoje odzwierciedlenie w postaci zmiany projektu wspomnianego rozporządzenia. Prezydium przypomniało też o wniosku dotyczącego przyśpieszenia wypłacanie i zwiększenia poziomu zaliczek na dopłaty bezpośrednie ze względu na trudną sytuację rolników związaną z suszą oraz zagrożeniem epizodycznym związanym z wirusem ASF. We wspomnianym wniosku Przewodnicząca Związku Teresa Hałas zwróciła się także o wypłatę zaliczek dla gospodarstw wytypowanych do kontroli na miejscu. Z uzyskanych informacji wynika, ze minister rolnictwa wystąpił do Komisarza ds. Rolnictwa Phila Hogana z wnioskiem o zwiększenie poziomu wypłacanych oraz o odstąpienie od niektórych wymogów dotyczących zazielenienia.

We wnioskach przekazanych ministrowi znalazły się m.in.  kwestie systemu szacowania szkód łowieckich, systemu szacowania strat w uprawach związanych z wystąpieniem suszy i innych zjawisk pogodowych czy kwestie związane z maksymalną redukcją pogłowia dzików.

Prezydium przypomniało także o kwestiach związanych zabezpieczeniem emerytalnym rolników w tym o przekazanych jeszcze w ubiegłym roku prezydentowi i premierowi projektach ustaw o wcześniejszych emeryturach oraz o rentach strukturalnych autorstwa NSZZ RI „Solidarność”.

W kwestii zapowiedzianych najbliższych działań skierowanych do rolników minister zapowiedział program zbierania odpadów na wsi oraz środki  pieniężne na wymianę azbestu.

Obie strony zadeklarowały dalszą współpracę na rzecz polskiej wsi i rolnictwa. Prezydium wyraziło oczekiwanie na dalsze rozmowy na temat postulatów Związku do programu rolnego Prawa i Sprawiedliwości.

Poprzedni artykułNSZZ RI „Solidarność” za aktualizacją obszarów objętych zamówieniami na dostawy mięsa wieprzowego w ramach specustawy w związku z wystąpieniem ASF
Następny artykułMinister Rolnictwa zaktualizuje obszary objęte specustawą dotyczącą ASF