Strona główna Aktualności Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 23 sierpnia 2017...

Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 23 sierpnia 2017 roku

Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI

W dniu 23 sierpnia 2017 roku w Warszawie odbyło się kolejne posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”.

Podczas posiedzenia omówiono bieżącą sytuację w rolnictwie oraz na poszczególnych rynkach rolnych ze szczególnym uwzględnieniem rynku zbóż i rzepaku oraz rynku trzody chlewnej. Prezydium przeanalizowało sytuacje związaną z wystąpieniem niekorzystnych zjawisk atmosferycznych na terenie m.in.  województw zachodniopomorskiego, kujawsko-pomorskiego, wielkopolskiego oraz sytuację związaną z kolejnymi przypadkami występowania wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). Prezydium przeanalizowało dotychczasowe działania rządu w ww. tematach.

W konkluzji omawianych problemów podjęto uchwały:

– w sprawie wprowadzenia stanu klęski żywiołowej na terenach, gdzie wystąpiły niekorzystne zjawiska atmosferyczne, co zdaniem Prezydium daje rządowi rozbudowany wachlarz instrumentów i mechanizmów pomocowych i regulacyjnych, w tym dotyczących sygnalizowanej przez rolników spekulacji cen materiałów budowlanych

– w sprawie powołania Centrum Zarządzania Kryzysowego w Rolnictwie, które zdaniem Prezydium pozwoli na lepszą koordynację działań w razie klęsk i niekorzystnych zjawisk w rolnictwie

– w sprawie zaostrzonych zasad bioasekuracji w związku z występowaniem ASF.

Omówiono także kwestie związane z udziałem NSZZ RI „Solidarność” w Dożynkach Jasnogórskich i 36. rocznicy powołania duszpasterstwa rolnikówi, 35. rocznicy Dożynek Jansogórskich, zorganizowanych po praz pierwszy z inicjatywy NSZZ RI „Solidarność” organ oraz w Dożynkach Prezydenckich w Spale.

W związku z wystąpieniem niekorzystnych zjawisk atmosferycznych, skutkujących zniszczeniami w uprawach i budynkach gospodarskich, Prezydium NSZZ RI „Solidarność” apeluje do wszystkich członków i sympatyków Związku o solidarną pomoc poszkodowanym.

Please enter your comment!