Strona główna Aktualności Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 16 marca 2017...

W dniu 16 marca 2017 roku w siedzibie Związku w Warszawie odbyło się posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”. W posiedzeniu uczestniczyła  Dyrektor Biura Świadczeń KRUS pani Alicja Lejk-Kępka.

Posiedzenie rozpoczęło się od przedstawienia przez Panią Przewodniczącą Teresę Hałas sprawozdania z działalności Związku od ostatniego posiedzenia Prezydium. Prezydium zajęło się również wnioskami złożonymi podczas wyjazdowego posiedzenia Rady Krajowej w Boguchwale.

Prezydium przeanalizowało projekt ustawy prawo łowieckie oraz kwestie aktualnej sytuacji związanej z występowaniem na terytorium kraju wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) i wysoce zjadliwej grypy ptaków w szczególności pod kontem rygorystycznych (w szczególności dla małych gospodarstw) przepisów fitosanitarnych i prowadzonych w tym kontekście kontroli. Prezydium przeanalizowało także przepisy dotyczące obowiązku zawierania pisemnych umów na dostarczanie produktów rolnych do pierwszego nabywcy (Ustawa z dnia 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz niektórych innych ustaw) w związku z docierającymi sygnałami o uciążliwości administracyjnej nowych przepisów.

W czasie posiedzenia dyskutowano także nad przepisami dotyczącymi wcześniejszych emerytur rolniczych. Informację na ten temat przedstawiła Dyrektor Biura Świadczeń KRUS pani Alicja Lejk-Kępka.

Następnie omówiono szczegóły zbliżającej się wizytę włoskiej delegacji z rolniczego związku Coldiretti należącego do Copa-Cogeca, który na zaproszenie NSZZ RI „Solidarność” będzie gościł w Polsce w dniach 20-21 marca br. W ramach wizyty odbędzie się m.in. konferencja dot. WPR, wizyta w gospodarstwie sadowniczym, spotkanie z władzami Związku oraz spotkanie z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podczas posiedzenia podsumowano również zimowy wypoczynek dla dzieci rolników 2017, który jak co roku NSZZ RI „Solidarność” oraz Fundacja „Kasa Nadziei” zorganizowały dla dzieci rolników ubezpieczonych w KRUS, który dofinansowany został przez Fundusz Składkowy Ubezpieczenia Społecznego Rolników.

Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 16 marca 2017 roku Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 16 marca 2017 roku

Poprzedni artykułAnaliza prawna projektu ustawy o zmianie ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy i niektórych innych ustaw
Następny artykuł36 rocznica Bydgoskiego Marca