Strona główna Aktualności Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”

Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”

W  dniu 1 lipca 2022 roku z udziałem Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Ciecióry odbyło się posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”, na którym omówiono bieżącą sytuację w rolnictwie i na poszczególnych rynkach rolnych.

W  związku z trudną sytuacją w rolnictwie, w szczególności związaną z trudną sytuacją na rynku zbóż, występującą suszą rolniczą oraz kwestią gospodarowania ziemią rolną z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa, Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” przekazało do Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego oraz wicepremiera, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka pisma o podjęcie natychmiastowych i skutecznych działań w kierunku stabilizacji sytuacji w rolnictwie, w tym w szczególności o:

– wprowadzenie przez Krajową Grupę Spożywczą skupu interwencyjnego zbóż dla rolników indywidualnych z możliwością dopłat do przechowalnictwa;

– wprowadzenie stanu klęski suszy na terenie kraju w związku z występowaniem suszy w niemal we wszystkich województwach na terenie kraju;

– realizację ustaleń dotyczących wypłaty środków za szkody suszowe w 2021 roku zgodnie z podpisanym porozumieniem w Szczecinie;

– wprowadzenie mechanizmu obniżki cen za paliwo rolnicze do produkcji rolnej;

– przywrócenie funkcjonowania wojewódzkich inspektoratów skupu i przetwórstwa artykułów rolno-spożywczych;

– wzmocnienie i wzmożenie granicznych kontroli fitosanitarnych i weterynaryjnych płodów rolnych i produktów rolno-spożywczych z Ukrainy

– objęcie tarczą antyinflacyjną kredytów rolniczych

Please enter your comment!