Strona główna Aktualności Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 16 grudnia 2014...

Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 16 grudnia 2014 roku

W dniu 16 grudnia 2014 roku w Warszawie odbyło się ostatnie w tym roku posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”.

Podczas posiedzenia podsumowano działalność Związku w mijającym roku, a także omówiono kwestie związane z aktualną sytuacją w polskim rolnictwie ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji na poszczególnych rynkach rolnych.

Analizując tą sytuację, Prezydium zwróciło uwagę na pogłębiający się  kryzys na rynku trzody chlewnej, mleka oraz owoców miękkich. W podjętej podczas posiedzenia uchwale zaapelowano do rządu o podjęcie skutecznych działań stabilizacyjnych oraz interwencyjnych, które ustabilizują sytuację na rynku oraz zapewnią dochody rolnikom.

Uchwała Prezydiumpobierz PDF

Prezydium  wystosowało list do premier Ewy Kopacz z ponowną prośbą o spotkanie w celu omówienia bieżącej sytuacji w rolnictwie. Przypomnijmy, że poprzedni list w tej sprawie, gdzie Związek zadeklarował także wolę dialogu w kwestiach wsi i rolnictwa,  wystosowany jeszcze w październiku br., do chwili obecnej nie doczekał się odpowiedzi.

List do Premier Ewy Kopaczpobierz PDF

Poprzedni artykułPosiedzenie senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi nt. obrotu ziemią
Następny artykułMarsz w Obronie Demokracji i Wolności Mediów w Warszawie – fotogaleria