Strona główna Aktualności Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 7 lutego 2018...

Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 7 lutego 2018 roku

Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej z dnia 7 lutego 2018 roku

W dniu 7 lutego 2018 roku w siedzibie Związku, z udziałem przedstawicieli ministerstwa rolnictwa i podległych służb a także parlamentarzystów odbyło się kolejne posiedzenie Prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” dotyczące aktualnej sytuacji w rolnictwie, w tym kwestii związanych z ASF oraz Prawem Łowieckim.  Prezydium NSZZ RI „Solidarność” omówiło również kwestię przygotowań do uroczystości 37. rocznicy porozumień rzeszowsko-ustrzyckich, organizowanych przez NSZZ RI „Solidarność” w dniu 25 lutego 2018 roku w Katedrze Rzeszowskiej. Prezydium spotkało się także z przedstawicielami Zarządu Federacji Związków Pracodawców -Dzierżawców i Właścicieli Rolnych.

Podczas posiedzenia wraz z posłami Janem Dudą oraz Krzysztofem Głuchowskim, członkami Sejmowych Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Środowiska a jednocześnie członkami NSZZ RI „Solidarność” omówiono aktualną sytuację w rolnictwie i na poszczególnych rynkach rolnych oraz dotychczasowe prace związane z procedowaniem rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy Prawo łowieckie, a w tym temacie dyskusję wzbudziła kwestia powiązania prawa do polowań z prawem własności ziemi. Ponadto zwrócono uwagę na sytuację na rynku trzody chlewnej związaną z rozprzestrzenianiem się wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) oraz z obserwowanym i sygnalizowanym przez Związek ministrowi rolnictwa spadkiem cen trzody chlewnej.

Informację na temat sytuacji na rynku trzody chlewnej i działań związanych z ASF przedstawili w imieniu ministra rolnictwa: Aleksandra Szelągowska – Dyrektor Departamentu Finansów MRiRW; Ewa Markowska – Bzducha – Dyrektor Departamentu Spraw Społecznych i Oświaty Rolniczej oraz przedstawiciele Głównego Lekarza Weterynarii. Omówiono nowe i rozszerzone na cały kraj zasady bioasekuracji związane z rozprzestrzenianiem się ASF. Przedstawiciele ministerstwa poinformowali o staraniach resortu w kwestii pomocy finansowej dla gospodarstw objętych bioasekuracją na terenie całego kraju, o co wnioskował NSZZ RI „Solidarność” w swojej opinii do rozporządzenia dotyczącego wprowadzenia zasad bioasekuracji na terenie całego kraju.

Prezydium omówiło także nowe zasady i kryteria przetargów na dzierżawę państwowej ziemi, które  wprowadza Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a nad opracowaniem których aktywnie pracował NSZZ RI „Solidarność’. Zespół Obrotu Ziemią przy Radzie Krajowej NSZZ RI „Solidarność” oraz przedstawiciele poszczególnych województw.

W tym kontekście doszło także do spotkania Prezydium z przedstawicielami Zarządu Federacji Związków Pracodawców -Dzierżawców i Właścicieli Rolnych na czele z Prezesem Leszkiem Derezińskim i Wiceprezesem Waldemarem Rolewskim. Omówiono kwestie związane z obrotem ziemią a także konieczność ustawowego uregulowania kwestii dzierżawy rolniczej.

Prezydium NSZZ RI „Solidarność” omówiło także kwestię przygotowań do uroczystości 37. rocznicy porozumień rzeszowsko-ustrzyckich, organizowanych przez NSZZ RI „Solidarność” w dniu 25 lutego 2018 roku w Katedrze Rzeszowskiej.

Posiedzenie Prezydium Rady Krajowej w dniu 7 lutego 2018 rokuPosiedzenie Prezydium Rady Krajowej w dniu 7 lutego 2018 rokuPosiedzenie Prezydium Rady Krajowej w dniu 7 lutego 2018 roku

Poprzedni artykułNSZZ RI „Solidarność”w sprawie projektu rozporządzenia rozszerzającego zaostrzone zasady bioasekuracji na teren całego kraju
Następny artykułZmarł Nasz Kolega Tadeusz Skiba