Strona główna Aktualności Posiedzenie Prezydiów Copa – Cogeca w Brukseli w dniach 21-22 września 2017...

Posiedzenie Prezydiów Copa – Cogeca w Brukseli w dniach 21-22 września 2017 roku

W dniach 21-22 września 2017 roku w siedzibie Copa – Cogeca w Brukseli odbyło się kolejne Posiedzenie Prezydiów Copa – Cogeca, na których wybrano władze na nową dwuletnią kadencję. W posiedzeniu z ramienia NSZZ RI „Solidarność” uczestniczyli: Przewodnicząca NSZZ RI „Solidarność” Teresa Hałas oraz Zastępca Przewodniczącej Jerzy Chróścikowski.

Podczas pierwszego dnia poruszono przede wszystkim sprawy związane z negocjacjami handlowymi UE z krajami Mercosur (Argentyna, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj, Wenezuela i inne kraje stowarzyszone) oraz wynikających z tego tytułu zagrożeń oraz szans dla europejskiego sektora rolnego, o czym dyskutowano z przedstawicielem Komisji Europejskiej. Drugi dzień to przede wszystkim przegląd europejskich rynków rolnych i poruszane w tym kontekście problemy w poszczególnych sektorach produkcji rolnej (m.in. poruszanego przez polską delegację kwestie importu towarów rolno-spożywczych i kwetię solidarności europejskiej w walce z ASF). Przyjęto także mandat grupy zadaniowej ds. Brexitu, która będzie się składać z przedstawicieli wszystkich krajowych delegacji.

W czasie posiedzenia wybrano władze Copa na kolejną 2.letnią kadencję. Funckję Przewodniczącego Copa objął Joachim Rukwied z Niemiec, która zastąpił na tym stanowisku Martina Merrilda z Danii. Joachim Rukwied jest prezesem niemieckiej organizacji DBV i prowadzi gospodarstwo o powierzchni 295 ha, na którym uprawia zboża, buraki cukrowe, rzepak oleisty i warzywa polowe.
Wybrano także sześciu wiceprzewodniczących, którymi zostali: JoeHealy z irlandzkiego Stowarzyszenia Rolników (IFA); Henri Brichart (FNSEA); Roberto Moncalvo z włoskiego stowarzyszenia rolników Coldiretti; Martin Merrild z duńskiej Rady ds. Rolnictwa i Żywności ; Franz Reisecker z austriackiej Izby Rolniczej (LKO) oraz Marian Sikora z polskiej Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych. To kolejny wiceprzewodniczący tej organizacji z Polski. Ostatnio funkcje tę pełnił Jerzy Chróścikowski – ówczesny Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność”.

Posiedzenie Prezydiów Copa - Cogeca w Brukseli Posiedzenie Prezydiów Copa - Cogeca w Brukseli

Poprzedni artykułPrzewodnicząca NSZZ RI „Solidarność” Teresa Hałas powołana przez Prezydenta RP do składu Komitetu Narodowych Obchodów 100. Rocznicy Odzyskania Niepodległości Rzeczypospolitej Polskiej
Następny artykułNSZZ RI „Solidarność” w sprawie pomocy posiadaczom świń utrzymującym nie więcej niż 50 świń