Strona główna Aktualności Posiedzenie grupy zadaniowej Copa-Cogeca ds. Brexitu 16.01.2019

Posiedzenie grupy zadaniowej Copa-Cogeca ds. Brexitu 16.01.2019

W dniu 16 stycznia 2019 r. w Sekretariacie Copa Cogeca w Brukseli odbyło się kolejne spotkanie grupy zadaniowej Copa i Cogeca ds. Brexitu. W posiedzeniu z  ramienia NSZZ RI „Solidarność” uczestniczył Jerzy Bednarz.

Podczas posiedzenia członkowie omówili aktualny stan negocjacji dotyczący wyjścia Zjednoczonego Królestwa z UE. Przewodniczący poinformował, że brytyjska Izba Gmin odrzuciła, znaczną przewagą wynoszącą 230 głosów, porozumienie ws. brexitu. Natomiast brytyjska premier oświadczyła, że przeprowadzi rozmowy międzypartyjne mające na celu określenie potrzeb niezbędnych dla zapewnienia poparcia Parlamentu. Uczestniczy spotkania zwrócili uwagę na fakt, iż większość deputowanych w Izbie Gmin opowiada się przeciwko schematu, gdzie miałoby dojść do opuszczania UE bez porozumienia, co jest pozytywnym sygnałem. Podkreślono również, że przedłużenie okresu negocjacyjnego powinno być poparte należytymi argumentami.

Kolejnym punktem spotkania była wymiana poglądów z panem Johnem Watsonem na temat działań związanych z przygotowaniem do brexitu podjętych przez Komisję, a w szczególności planu awaryjnego. P. Watson stwierdził, że rozwiązania awaryjne przygotowywane przez Komisję mają za zadanie ograniczyć najważniejsze szkody spowodowane przez ewentualne ziszczenie się scenariusza wyjścia „bez porozumienia” w niektórych obszarach, w tym w rolnictwie. Podkreślono także, że w kwestii bezpieczeństwa żywności należy stworzyć fizyczną infrastrukturę w celu umożliwienia przewozu żywych zwierząt oraz produktów zwierzęcych, jak również niektórych roślin i produktów roślinnych, które powinny przechodzić przez punkty kontroli na granicach (BIP).

Następnie dyskutowano na temat wsparcia i dostosowania strukturalnego dla sektora rolnego ze strony UE w kontekście brexitu. Strony ustaliły, że: UE powinna udostępnić finansowanie podmiotom rynkowym w ramach wsparcia i dostosowania strukturalnego oraz stworzyć wspierające je polityki, jeżeli na skutek brexitu wyniknęłyby negatywne konsekwencje; należy ustanowić brexitowe fundusze awaryjne, z budżetem w wystarczającej wysokości w celu umożliwienia szybkiej reakcji na wypadek nieprzewidzianych zdarzeń; należy włączyć plany dot. wykorzystania narzędzi zarządzania rynkiem, w szczególności prywatne wsparcie w kwestii przechowywania niektórych produktów.

Uczestnicy posiedzenia debatowali na temat inicjatyw podejmowanych przez władze krajowe w celu pomocy rolnikom i spółdzielniom rolnym w przygotowaniach do brexitu, w tym udostępniania stron internetowych, na których podmioty rynkowe mogą dokonywać oceny ryzyka narażenia na negatywne skutki brexitu oraz znaleźć informacje dot. wydarzeń powiązanych i wsparcia. W tym celu również władze brytyjskie wydają liczne wytyczne na wypadek bezumownego wyjścia kraju z UE, które przydatne są również dla podmiotów rynkowych państw członkowskich UE.

Dyskutowano także na temat  negocjacji w sprawie brexitu z panem Bencem Tothem, specjalistą ds. polityki, zastępcą głównego negocjatora w TF50 w Komisji Europejskiej oraz z panem Koenem Dillenem, analitykiem ds. politycznych i gospodarczych w DG AGRI. Poruszone zostały kwestie treści umowy o wystąpieniu oraz deklaracji politycznych określających ramy przyszłych stosunków między Zjednoczonym Królestwem a Unią Europejską. Członkowie zgłosili wiele pytań, np. w kwestii ceł, typologii przyszłego porozumienia handlowego pomiędzy Zjednoczonym Królestwem a UE (umowa mieszana), sposobu uwzględnienia brexitu w negocjacjach umów o wolnym handlu pomiędzy UE a krajami trzecimi, itp.

Na zakończenie posiedzenia uzgodniono, że Sekretariat będzie z uwagą śledził proces negocjacji i zareaguje jeżeli uzna to za stosowne.

Poprzedni artykułOgólnopolskie obchody 145. rocznicy urodzin Wincentego Witosa w Wierzchosławicach
Następny artykułStanowisko NSZZ RI „Solidarność” w sprawie trwających protestów rolniczych