Strona główna Aktualności Poparcie Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Bydgoszczy

Inowrocław, dnia 05-01-2013 r.

Szanowny Panie Ministrze

Związek nasz, po zapoznaniu się z postulatami Międzyzwiązkowego Komitetu Protestacyjnego Rolników Województwa Zachodniopomorskiego (z udziałem WZRKiOR w Szczecinie) z dnia 05 grudnia 2012 r. udziela poparcia inicjatywie protestacyjnej w sprawie sprzedaży rolnikom, w przetargu ograniczonym, ziemi z zasobów ANR na powiększenie ich gospodarstw rodzinnych zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o ustroju rolnym oraz innych postulatów MKPR w Szczecinie.

Występujący spekulacyjny proceder sprzedaży ziemi z zasobów ANR na tzw. „słupów” uniemożliwia powiększenie areału sąsiadującym gospodarstwom rodzinnym. Gospodarka ziemią Skarbu Państwa prowadzona przez ANR musi realizować duch ustawy o ustroju rolnym, uniemożliwiając jej nabycie przez osoby lub podmioty w celach spekulacyjnych, zmianie przeznaczenia gruntów lub lokacie kapitału niewiadomego pochodzenia. Rozwiązaniem praktycznym przy sprzedaży ziemi rolnikom w przetargu ograniczonym powinno stosować się przetarg ofertowy. Taka forma sprzedaży ziemi gospodarstwom rodzinnym zapewnia im dostęp do oferowanych gruntów, przy ograniczonych zasobach finansowych pochodzących z dochodów gospodarstwa. Innym istotnym elementem ochrony gruntów rolnych winien być zakaz zmiany jego przeznaczenia przez okres min. 20 lat.

Panie Ministrze, Związek nasz na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy z 8 października 1982r. o społeczno-zawodowych organizacjach rolników (Dz.U. Nr 32 poz. 217) wnosi o:

1. zapewnienie skutecznego nadzoru służbowego nad procesem sprzedaży przez oddziały ANR gruntów skarbu państwa rolnikom zgodnie z zapisami ustawy o ustroju rolnym tj. tworzenia i poprawy struktury obszarowej gospodarstw rodzinnych

2. objęcie osłoną antykorupcyjną i antyspekulacyjną procesów sprzedaży gruntów przez ANR na cele rolnicze.

3. włączenia do Komisji Przetargowych przedstawicieli rolników zrzeszonych w społecznozawodowej organizacji rolników oraz możliwości opiniowania oferentów kupna gruntów rolnych przez organizacje społeczno-zawodowe z obszaru ich działania.

4. podjęcie konstruktywnych rozmów z Międzyzwiązkowym Komitetem Protestacyjnym dla rozwiązania zgłoszonych postulatów.

Za Zarząd WZRKiOR

w Bydgoszczy

Henryk Sobczak

Prezes Związku