Strona główna Nowości Nowości Polityka rolna

Polityka rolna

Polityka rolna po 2013: bardziej ekologiczna, sprawiedliwa i konkurencyjna

Parlament Europejski przyjął rezolucję ws. Przyszłości Wsólnej Polityki Rolnej Sprawozdanie Alberta Dessa). Posłowie chcą, aby budżet przeznaczony na rolnictwo pozostał bez zmian do 2020 roku, co da rolnikom motywację do zapewnienia dostaw bezpiecznej i wysokiej jakości żywności, dbałości o środowisko, tworzenia nowych miejsc pracy oraz zapewni konkurencyjność sektora rolnego UE. Rezolucja stanowi zbiór oczekiwań Parlamentu wobec zbliżających się negocjacji nad reformą i modernizacją Wspólnej Polityki Rolnej (WPR). W reakcji na doniesienia, jakoby zmniejszeniu miałoby ulec wsparcie w ramach drugiego filara WPR, posłowie przypomnieli, że modulacja jako środek finansowania wydatków na rozwój obszarów wiejskich obowiązuje do 2012 r. Parlament podkreśla potrzebę zabezpieczenia odpowiednich środków finansowych na drugi filar w kolejnym okresie finansowania.

Tworzenie ekologicznego rolnictwa
Jeśli polityka rolna UE ma za zadanie zapewnienie bezpieczeństwa dostaw wysokiej jakości żywności jak również przyczynić się do ochrony środowiska i upowszechnienia energetyki odnawialnej musi być odpowiednio finansowana. Będzie to, zdaniem posłów, dobra motywacja dla rolników do korzystania z nowoczesnych oraz przyjaznych środowisku technik. Wysokość dopłat bezpośrednich powinna być uzależniona od stosowania przez rolników „rozwiązań ekologicznych” zmierzających do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla oraz zużycia energii. W celu wsparcia rolników wyrażających chęć korzystania z proponowanych rozwiązań powinien zostać utworzony unijny system wsparcia w 100% finansowany przez EU.

Bardziej sprawiedliwy podział funduszy unijnych
Posłowie sugerują utworzenie nowego, bardziej sprawiedliwego systemupodziału wsparcia finansowego dla poszczególnych krajów członkowskichoraz różnych rodzajów gospodarstw rolnych. Proponują, aby wprzyszłości każde państwo członkowskie otrzymywało określony minimalny procent średnich płatności bezpośrednich w UE.  Należy także określić maksymalny pułap dopłat bezpośrednich dla każdego gospodarstwa rolnego uwzględniając takie czynniki jak wielkość gospodarstwa, ochrona środowiska oraz tworzenie nowych miejsc pracy. Aby uniknąć nadużyć, płatności bezpośrednie powinny być zarezerwowane dla „aktywnych rolników”, czyli tych, którzy faktycznie wykorzystują grunty rolne do produkcji.

Stabilizacja: Spekulacje, zarządzanie kryzysowe oraz siła przetargowa rolników
Spekulacja produktami rolnymi oraz ekstremalne wahania cen wymagają, zdaniem posłów, globalnych rozwiązań na poziomie UE. Ma to na celu zapewnienie stabilizacji sektora rolniczego jak i bezpieczeństwa dostaw żywności. W celu zwalczania spekulacji produktami rolnymi, posłowie proponują utworzenie ogólnoświatowego systemu powiadamiania o gwałtownych zmianach cen żywości.

Rynek mleczny
Parlament wezwał Komisję do nadzorowania rynku przetworów mlecznych i do umożliwienia zrównoważonego rozwoju tego rynku za pomocą odpowiednich instrumentów politycznych po roku 2015. Obecnie obowiązujące kwoty produkcji mleka wygasają w roku 2014.

Co dalej?
Rezolucja ma na celu przedstawienie oczekiwań Parlamentu wobec zbliżających się negocjacji nad reformą i modernizacją Wspólnej Polityki Rolnej (WPR), odbywających się równolegle z dyskusją na temat wieloletniego budżetu UE. Komisja opublikowała już sprawozdanie z konsultacji w sprawie reformy WPR, a na jesieni przedstawi konkretne propozycje legislacyjne. Następnie Parlament i Rada zadecydują wspólnie o ostatecznym ich kształcie.

Tekst sprawozdania

Poprzedni artykułSpotkanie z Przewodniczącym FNSEA