Strona główna Nowości Nowości Pogoda korzystna dla szkodników

Pogoda korzystna dla szkodników

Stonka kukurydziana jest przewidywanym ‘’pewniakiem’’, jaki pojawi się na polach w tym roku. Trudno jest przewidzieć kierunki dalszego rozprzestrzeniania się stonki. Przewiduje się, że stonka opanuje uprawy 8-9 województw, tak jak bywało to w latach wcześniejszych. Najpowszechniej występującymi szkodnikami kukurydzy będą mszyce i wciornastki. O stopniu ich zagrożenia zadecyduje przede wszystkim pogoda w okresie od maja do lipca, obecność wrogów naturalnych oraz zabiegi chemiczne przeciwko innym szkodnikom kukurydzy. Pozostałe gatunki szkodników szkodzić będą prawdopodobnie na lokalnych plantacjach. Wymagają one również szczegółowych obserwacji, by móc uniknąć potencjalnych zagrożeń.

Poprzedni artykułBraki w biomasie
Następny artykuł40 mln zł. dla woj. świętokrzyskiego