Strona główna Aktualności Pismo od przewodniczącego Związku Rolników Niemieckich

Pismo od przewodniczącego Związku Rolników Niemieckich

Pismo od Przewodniczącego Związku Rolników Niemieckich

Szanowny Panie Przewodniczący Chróścikowski!

Nie mogłem omieszkać podziękować za Pana zaproszenie do udziału w nad wyraz udanym spotkaniu przewodniczących parlamentarnych komisji ds. rolnictwa państw członkowskich UE, które miało miejsce w dn. 26.09.2011 w Warszawie. Uznaję dyskusje w Senacie za bardzo konstruktywną i dziękuję za sugestie dotyczące redystrybucji dopłat bezpośrednich oraz kwestii genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO).

Chciałbym ponownie podkreślić, iż celem Wspólnej Polityki Rolnej jest zapewnienie bezpieczeństwa żywieniowego europejskich obywateli oraz wniesienie wkładu w działania na rzecz osiągnięcia światowej równowagi żywieniowej. Ponadto konieczny jest dalszy rozwój struktur rolnych w UE, w celu poprawienia dochodów osiąganych przez rolników.

Znajdujemy się jednak na początku dyskusji i moim celem jako Przewodniczący COPA, jest osiągnięcie na jej zakończenie porozumienia korzystnego dla wszystkich rolników.

Raz jeszcze dziękuję za znakomitą opiekę Solidarności podczas spotkania

Z poważaniem,

Gerd Sonnleitner

Poprzedni artykułWsparcie dla przetwórstwa rolno-spożywczego