Strona główna Zimowisko Kolonie i zimowiska PILNE – pomoc dla spalonego gospodarstwa w Uścimowie

PILNE – pomoc dla spalonego gospodarstwa w Uścimowie

PILNE - pomoc dla spalonego gospodarstwa w Uścimowie

W dniu 31 sierpnia br. w Nowym Uścimowie (powiat lubartowski) aż 27 zastępów straży pożarnej gasiło pożar który wybuchł w gospodarstwie naszego kolegi, członka zarządu gminnego NSZZ RI „Solidarność” – Jarosława Ligęzy. Około godziny 12 strażacy zostali powiadomieni o pożarze sterty słomy. Ogień rozprzestrzeniał się jednak tak szybko, że chwilę później przedostał się również do budynków inwentarskich. Żywioł spowodował ogromne straty.

W niedawno wybudowanej oborze znajdowało się ponad 300 sztuk bydła mięsnego. Ewakuację zwierząt rozpoczęli właściciele gospodarstwa oraz sąsiedzi. Mimo tego padło 20 sztuk, a ok. 80 z powodu poparzeń trzeba było od razu przewieźć do ubojni. Spaleniu uległo kilka tysięcy bel słomy i siana, a także zgromadzone pasze. Zniszczeniu uległo również pomieszczenie magazynowe (wiata) oraz częściowo budynek inwentarski. Straty wstępnie oszacowano na około milion złotych.

W krytycznym momencie pożar gasiło aż 28 zastępów straży pożarnej. W walce z ogniem brały udział jednostki PSP z Lubartowa, Włodawy, Lublina, Łęcznej i Parczewa. Poza strażakami zawodowymi pożar gasiło 120 strażaków ochotników. Do akcji przyłączyli się także mieszkańcy gminy Uścimów. Na miejscu obecni byli również lekarze, karetka pogotowia oraz lekarze weterynarii.

Dogaszanie pożaru trwa już kolejny dzień (poniedziałek). Na terenie powiatu lubartowskiego jest to jeden z największych pożar w ciagu ostatnich kilku lat. Policja ustala przyczynę pożaru.

Państwo Ligęzowie prowadzą 70 hektarowe gospodarstwo, nastawione na hodolwę bydła mięsnego. Z wielką odwagą, determinacją i ciężką pracą w krótkim okresie czasu utworzyli jedno z najwocześniejszych gospodarstw w województwie lubelskim. Swój czas dzielą między wychowaniem trojga dzieci, pracą w gospodarstwie i pracą na rzecz społeczeństwa. Pan Ligęza jest przewodniczącym Rady Gminy w Uścimowie.

W tak trudnych momentach liczy się każda pomoc. Państwo Ligęzowie dziękują wszystkim, którzy pomogli w ewakuacji bydła i gaszeniu pożaru oraz tym, którzy wspomagają ich duchowo i  rzeczowo. Takie wsparcie w duchu Solidarności dodaje sił do dalszej pracy pomimo tak trudnych doświadczeń.

Zarząd NSZZ RI „Solidarność” gminy Uścimów zwraca się z prośbą do Koleżanek i Kolegów Związkowców o dobrowolne wpłaty na rzecz poszkodowanych na konto bankowe BPS S.A o numerze rachunku: 08 1930 1523 2020 2000 0323 0001 z dopiskiem „darowizna Uścimów”

Agata Zbierska

PILNE - pomoc dla spalonego gospodarstwa w Uścimowie PILNE - pomoc dla spalonego gospodarstwa w Uścimowie

Poprzedni artykułKampania cukrownicza