Strona główna INNE Oświadczenie poselskie Przewodniczącej NSZZ RI „Solidarność” poseł Teresy Hałas w sprawie uchwalonej...

Oświadczenie poselskie Przewodniczącej NSZZ RI „Solidarność” poseł Teresy Hałas w sprawie uchwalonej nowelizacji ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników

W dniu 13 kwietnia 2018 roku Sejm Rzeczypospolitej Polskiej uchwalił ustawę o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz niektórych innych ustaw.  Za sprawą starań NSZZ RI “Solidarność” wspieranych przez przedstawicieli środowisk sadowniczych i ogrodniczych, do obiegu prawnego wejdzie całkowicie nowy i bardzo korzystny dla rolników typ “Umowy o pomocy przy zbiorach”.

Nowy rodzaj umowy będzie bardzo atrakcyjny dla większości rolników zatrudniających pracowników przy pracach sezonowych. “Solidarność” Rolników Indywidualnych w pracach dotyczących między innymi nowej umowy  i nowelizacji ustawy o ubezpieczeniu rolników uczestniczyła od marca 2017 roku. W tym czasie przedstawiciele Związku uczestniczyli konsultowali nowe korzystne dla rolnictwa uzgodnienia z przedstawicielami Ministerstwa Pracy, Ministerstwa Rolnictwa, Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Sprawiedliwości, przedstawicielami KRUS i ZUS. W finalnej fazie NSZZ RI “Solidarność” w celu udostępnienia umowy dla szerokiego kręgu rolników (m.in. plantatorów chmielu, tytoniu i roślin zielarskich ,a nie tylko dla sadowników i ogrodników, jak przewidywał pierwotny projekt), podjęła rozmowy bezpośrednio z Panem Premierem Mateuszem Morawieckim oraz Panem Ministrem Jackiem Sasinem. Wobec opozycji środowisk pracowniczych, konsultacje NSZZ RI “Solidarność” z Panem Premierem okazały się  k l u c z o w e  dla możliwości wdrożenia do polskiego porządku prawnego tej bardzo korzystnej dla rolników umowy.

Na tę okoliczność Przewodnicząca NSZZ RI „Solidarność” poseł Teresa Hałas wygłosiła oświadczenie poselskie.

Przedmiotem konsultacji ze stroną Rządową były nowelizacje Ustawy o ubezpieczeniach społecznych rolników oraz Ustawy o promocji zatrudniania i instytucjach rynku pracy a także pomniejsze nowelizacje innych aktów prawnych. Związek włączył do konsultacji Kancelarię Prawną Viggen Sp.j., która w uzgodnieniu z Przewodniczącą Związku w pierwszej fazie negocjacji przygotowała 34 propozycje poprawek do nowelizacji przedmiotowych ustaw. Do drugiej fazy negocjacji (w listopadzie 2017r) dr Mariusz Miąsko z Kancelarii Prawnej Viggen, po akceptacji Przewodniczącej Teresy Hałas, przygotował 13 kluczowych poprawek wraz z uzasadnieniem, które były procedowane w trakcie negocjacji w resorcie rolnictwa.

Z perspektywy czasu można zauważyć, że ponad 90% propozycji złożonych przez grupę negocjacyjną NSZZ RI “Solidarność” wspieraną przez Stowarzyszenia branżowe producentów, zostało uwzględnione w procesie legislacyjnym.

Początkowo jednak, Umowa o pomocy przy zbiorach wobec silnego sprzeciwu strony pracowniczej, adresowana była jedynie do bardzo wąskiego rolników. Dopiero interwencja Przewodniczącej i Prezydium Związku “Solidarność” podczas spotkania z premierem Mateuszem Morawieckim, wpłynęła na zmianę tej decyzji i poszerzenie kręgu beneficjentów nowej taniej umowy m.in. o producentów chmielu, tytoniu oraz ziół, co stanowi ogromny sukces rolników i “Solidarności” Rolników Indywidualnych.

Poprzedni artykułNSZZ RI „Solidarność” ws. strategii dla rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce
Następny artykułPismo Przewodniczącej Teresy Hałas do Prezydenta RP w sprawie podpisania ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników wprowadzającej nową kategorię umowy przy zbiorach