Wysoka podaż surowca przełożyła się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. Przede wszystkim, w odpowiedzi na wysoki popyt zagraniczny, w okresie pierwszych trzech miesięcy br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano silny, prawie 2-krotny wzrost produkcji mleka w proszku – do 52,3 tys. ton – podał Bank Gospodarki Żywnościowej.
Z podobnych powodów nieznacznie więcej – o 2 proc. r/r, łącznie 43,7 tys. ton – wytworzono również masła.podobnych powodów nieznacznie więcej – o 2 proc. r/r, łącznie 43,7 tys. ton – wytworzono również masła.
Bieżący rok przyniósł też ożywienie gospodarcze w Polsce, w tym poprawę na rynku pracy, co prawdopodobnie pozytywnie przełoży się na popyt wewnętrzny na artykuły mleczarskie. W związku z tym, po ubiegłorocznych spadkach, powoli odbudowuje się produkcja jogurtów i śmietany. W I kwartale br. zakłady mleczarskie wytworzyły o 0,1proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku jogurtów (łącznie 108,4 mln litrów) oraz o 0,7 proc. więcej śmietany (łącznie 47,3 mln litrów).
Spadła natomiast produkcja serów dojrzewających – o 1 proc. w relacji rocznej do 74 tys. ton – oraz mleka płynnego – o ponad 1 proc. r/r do 661,7 mln litrów.
źródło: www.portalspozywczy.pl