Strona główna Aktualności Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981

Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981

Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981

W sobotę 19 marca br w Bydgoszczy odbyły się obchody 35. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981, w czasie których doszło do pobicia działaczy „Solidarności” oraz niezależnego ruchu chłopskiego. Obchody zorganizowane zostały przez NSZZ RI „Solidarność” oraz „Solidarność”.  Gospodarzem uroczystości był Przewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej NSZZ RI „Solidarność” Janusz Walczak”, Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Regionu Bydgoskiego Leszek Walczak oraz Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Regionu Toruńsko-Włocławskiego Jacek Żurawski. Patronat Honorowy nad uroczystościami objął Prezydent RP Andrzej Duda.

Uroczystości rozpoczęto złożeniem kwiatów pod tablicą upamiętniającą strajk chłopski w 1981 roku, następnie uczestnicy przeszli do kościoła Świętych Apostołów Piotra i Pawła, gdzie odprawiona została uroczysta msza święta w intencji rolników.

Po mszy świętej w sali sesyjnej Urzędu Wojewódzkiego – dawnej sali Wojewódzkiej Rady Narodowej, odbyła się uroczystość, podczas której zasłużonym działaczom związkowym wręczono odznaczenia państwowe oraz związkowe. Prezydent RP Andrzej Duda wystosował list to uczestników obchodów, który został odczytany przez Przewodniczącego NSZZ RI „Solidarność” Jerzego Chróścikowskiego. Prezydent w liście podkreślił, że „Kryzys bydgoski, nazwany również prowokacją bydgoską, w sposób szczególny ukazał słabość fundamentów, na których opierał się reżim komunistyczny. (…) Brutalny atak ZOMO w siedzibie WRN w Bydgoszczy miał przerwać protest przeciwko niedopuszczeniu do rozmów ze stroną rządową ludzi Solidarności i członków oczekującego na rejestrację niezależnego związku rolników”.

List wystosowany do uczestników przez Prezesa Prawa i Sprawiedliwości Jarosława Kaczyńskiego odczytał Poseł na Sejm RP Jan Krzysztof Ardanowski

Krzyże zasługi w imieniu prezydenta wręczył jego doradca prof. Andrzej Zybertowicz. Wśród odznaczonych znaleźli się m.in.: Pani Elżbieta Miziołek – Zastępca Przewodniczącego NSZZ RI „Solidarność”, która otrzymała złoty krzyż zasługi, natomiast Pan Janusz Walczak – Przewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej NSZZ RI „Solidarność” otrzymał srebrny krzyż zasługi.

Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” wręczył srebrne odznaki „Zasłużony dla NSZZ RI „Solidarność”, które otrzymał Jan Krzysztof Ardanowski oraz Ryszard Dominiak.

Szersza relacja z uroczystości ukaże się w kwietniowym numerze miesięcznika „Nasza Ziemia”.

Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981 Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981 Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981 Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981 Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981 Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981 Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981 Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981 Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy Wydarzeń Bydgoskiego Marca 1981

Poprzedni artykułSpotkanie Sekcji Ogrodnictwa NSZZ RI „Solidarność” z Sekretarzem Stanu Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Stanisławem Szwedem
Następny artykułPosiedzenie Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność” w dniu 22 marca 2016 roku