Strona główna Aktualności Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy porozumień rzeszowsko-ustrzyckich

Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy porozumień rzeszowsko-ustrzyckich

Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy porozumień rzeszowsko-ustrzyckich

21 lutego br. w Rzeszowie odbyły się Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy podpisania porozumień rzeszowsko-ustrzyckich zorganizowane przez NSZZ RI „Solidarność” oraz Duszpasterstwo Rolników. Gospodarzem obchodów był Przewodniczący Podkarpackiej Rady Wojewódzkiej NSZZ RI „Solidarność” Józef Sośnicki.

W uroczystościach, nad którymi patronat objął prezydent Rzeczypospolitej Andrzej Duda, wzięli udział przedstawiciele Sejmu i Senatu, władz państwowych, wojewódzkich i samorządowych, sygnatariusze porozumień z 1981 r. oraz poczty sztandarowe z całego kraju.

Obchody rozpoczęła uroczysta Msza Święta w Katedrze Rzeszowskiej. Uroczystą eucharystię koncelebrowali ks. biskup ordynariusz diecezji rzeszowskiej Jan Wątroba, biskup senior diecezji sandomierskiej Edward Frankowski, ordynariusz diecezji zamojsko – lubaczowskiej ks. biskup Marian Rojek (obecny na strajku rzeszowskim), biskup pomocniczy diecezji przemyskiej Adam Szal, pierwszy ordynariusz diecezji rzeszowskiej ks. biskup Kazimierz Górny oraz ks. biskup Edward Białogowski – krajowy duszpasterz rolników i pszczelarzy oraz liczni księża, wśród nich Stanisław Mac, były proboszcz parafii katedralnej. Minister z Kancelarii Prezydenta Barbara Fedyszak-Radziejowska odczytała przesłanie od Prezydenta RP Andrzeja Dudy. Prezydent wspominając postać arcybiskupa Ignacego Tokarczuka pisał, że „wytrwale bronił prawdy (…), całym sercem opowiedział się po stronie Solidarności, dzięki niemu porozumienia zostały podpisane oraz (…) wyznaczył kierunki międzyludzkiej solidarności”. Homilię wygłosił ks. biskup Edward Frankowski.

Po Mszy Św. został odsłonięta i poświęcona tablica upamiętniająca ks. arcybiskupa Ignacego Tokarczuka z napisem: „W 35. rocznicę podpisania porozumień rzeszowsko-ustrzyckich polscy rolnicy dziękują Panu Bogu za opiekę, a niezłomnemu orędownikowi sprawy chłopskiej abp Ignacemu Tokarczukowi za pasterską troskę”.

Obchodom 35. rocznicy podpisania porozumień rzeszowsko-ustrzyckich towarzyszyła okolicznościowa konferencja.

Wśród prelegentów była minister Barbara Fedyszak-Radziejowska, doradca Prezydenta RP do spraw wsi i rolnictwa. W swoim wystąpieniu minister Fedyszak-Radziejowska przypomniała, że bez poparcia hierarchów polskiego Kościoła nie byłoby sukcesu, jakim stały się porozumienia rzeszowsko-ustrzyckie. Zauważyła, że był to okres współpracy solidarności pracowniczej i solidarności wiejskiej. Prelekcję zatytułowaną „Założenia programowe po 35 latach porozumień chłopskich” wygłosił senator Jerzy Chróścikowski, przewodniczący NSZZ RI „Solidarność”, a ks. dr Henryk Borcz z Przemyśla wystąpił z wykładem: „Na kanwie Porozumień Rzeszowsko-Ustrzyckich w ich 35. rocznicę”. Nie zabrakło też świadectw uczestników wydarzeń z 1981 r. Dzielili się nimi ks. prałat Stanisław Słowik oraz Henryk Cząstka, jeden z sygnatariuszy porozumień rzeszowsko-ustrzyckich.

>>>> Więcej zdjęć z uroczystości

Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy porozumień rzeszowsko-ustrzyckich Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy porozumień rzeszowsko-ustrzyckich Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy porozumień rzeszowsko-ustrzyckich Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy porozumień rzeszowsko-ustrzyckich Ogólnopolskie obchody 35. rocznicy porozumień rzeszowsko-ustrzyckich

Poprzedni artykułPosiedzenie Prezydium Copa-Cogeca
Następny artykułUroczystości 35. rocznicy podpisania porozumień rzeszowsko-ustrzyckich – galeria zdjęć