Strona główna Aktualności Odpowiedź Ministerstwa Skarbu Państwa dotycząca konsolidacji Zakładów Azotowych w Tarnowie – Mościcach...

Odpowiedź Ministerstwa Skarbu Państwa dotycząca konsolidacji Zakładów Azotowych w Tarnowie – Mościcach S.A z Zakładami Azotowymi Puławy S.A

W dniu 12 października br. do Biura Rady Krajowej NSZZ RI ,,Solidarność’’ wpłynęła odpowiedź Ministerstwa Skarbu Państwa dotycząca sprzeciwu Związku wobec konsolidacji Zakładów Azotowych w Tarnowie – Mościcach S.A z Zakładami Azotowymi Puławy S.A.

Konsolidacja ZAP i ZAT rozpatrywana jest w kontekście jej wpływu na sektory gospodarki powiązane z branżą chemiczną. W opinii Ministra Skarbu Państwa połączenie obu podmiotów nie będzie stanowiło zagrożenia dla bezpieczeństwa energetycznego kraju w związku ze znaczną ilością gazu nabywanego przez ZAP i ZAT na potrzeby produkcji. Zagrożenie wpływu na polski rynek gazu jest dostrzegane w sytuacji próby przejęcia, którego celem mogłoby być przeniesienie części produkcji poza granice Polski oraz zmiana dostawcy gazu.Według Dyrektora Departamentu Rynków Kapitałowych – Tomasza Zganiacz proces konsolidacji podlega aktywnemu nadzorowi ze strony Ministerstwa Skarbu Państwa.

W wyniku planowanej zmiany akcji ZAP na akcję ZAT, Skarb Państwa planuje uzyskać udział gwarantujący kontrolę nad nowopowstałą grupą oraz nad procesem. Zachowanie własności znaczącego pakietu akcji w nowym podmiocie pozwoli Skarbowi Państwa na uczestniczenie w oczekiwanym wzroście wartości spółek, wynikającym z efektów planowanej konsolidacji. Przeprowadzona na równych zasadach, da szansę utworzenia podmiotu mogącego stać się jednym z liderów w sektorze chemicznym w skali nie tylko polskiej, ale również europejskiej. Biorąc pod uwagę dywersyfikację działalności i spodziewane synergie, zasadnym jest oczekiwać umocnienia globalnej pozycji nowej grupy i zwiększenie jej wartości dla akcjonariuszy.

NSZZ RI ,,Solidarność’’ nie zmienia stanowiska wobec powyższej kwestii. Związek w dalszym ciągu wyraża zdecydowany sprzeciw przeciwko konsolidacji Zakładów.

pismo do Ministerstwa Skarbu Panstwa

Poprzedni artykułJakość mięsa wołowego – europejska oraz polska perspektywa
Następny artykułPrzelewy realizowane